UPPGIFTER: Jättebråk skakar Sveriges Radio
2024 11 05
Ett storbråk skakar Ekot på Sveriges Radio, som är ett av Sveriges mest framstående nyhetsprogram.
En av Ekots mest profilerade medarbetare, ekonomikommentatorn Kristian Åström, uppges ha sagt upp sig på stående fot under ett möte.
Det stormar på redaktionen för Ekot, Sveriges Radios nyhetsprogram, rapporterar Journalisten.
Stora besparingar har lett till uppslitande konflikter på redaktionen, och medarbetare vittnar om en tystnadskultur där kritik mot ledningen inte tolereras.
Anonyma medarbetare vittnar
Besparingarna och en omorganisation har lett till en kaotisk situation på den prestigefyllda nyhetsredaktionen.
Ett tiotal anonyma medarbetare som tidningen Journalisten har pratat med vittnar om stress, sjukskrivningar och ett mycket lågt förtroende för ledningen.
Den profilerade producenten Mia Odabas har nått en överenskommelse med SR om att sluta, och många medarbetare uppfattar det som att hon köpts ut för att hon var kritisk till ledningen.
Samma dag som hon skulle avtackas uppges också ekonomikommentatorn Kristian Åström ha sagt upp sig – mitt under ett pågående möte.
Förlorar bra medarbetare
Åström, som har jobbat på SR i över 30 år, ska enligt uppgift ha försökt ta upp principiella publicistiska frågor på mötet, enligt tidningen.
Detta avfärdades dock med att det var ”fel forum”.
Då ska Åström ha sagt upp sig direkt och gått och städat sin arbetsplats.
– Vi är på väg att förlora några av de smartaste människorna på Ekot och hela Sveriges Radio för att cheferna inte kan ta kritik. Det är förfärligt, säger en anonym medarbetare till tidningen.
”Har utmaningar”
Många uppfattar att kritik mot ledningen tystas ner.
– Ledningen säger att de vill att mötena ska vara ”trygga”. Vi kan inte ha trygga rum på Ekot. Vi är makthavare och måste kunna utvärdera om vi gör vårt jobb på ett bra sätt, säger en medarbetare, enligt Journalisten.
Ekots chef Klas Wolf-Watz säger att han tar kritiken på allvar.
– Vi har utmaningar när det gäller arbetsmiljön på vissa delar av ”Ekot” efter besparingarna och vi som ledning behöver också ställa oss frågan vad vi själva behöver förbättra i vårt eget arbete, säger han till Expressen.
– Samtidigt får man kan komma ihåg att det finns många olika åsikter på en redaktion som Ekot om hur verksamheten ska bedrivas, tillägger han.
Foto: SR
Text: Redaktionen