UPPGIFTER: Jättebesked för Regeringen Kristersson – i morgon torsdag
2024 03 06
När Ulf Kristersson (M) tillträde som statsminister pekade han ut ett svenskt inträde i Nato som den ”enskilt viktigaste frågan” för regeringen.
Men vägen till ett svenskt Natomedlemskap har varit lång och krokig.
Regeringen Kristersson har stött på upprepade hinder och fått äta upp diverse utspel om att Sverige ”snart” kommer bli en del av Nato.
Nu tyder dock det mesta på att statsministern och regeringen kan andas ut och lägga den utdragna processen bakom sig.
Enligt Nato-källor kan Sverige bli en fullvärdig medlem av försvarsalliansen i morgon, torsdag.
Detta eftersom Ungern väntas lämna över Sveriges anslutningsprotokoll till den amerikanske utrikesministern Antony Blinken under morgondagen.
– Om Sverige snabbt lämnar in sina anslutningshandlingar kan Sverige därefter bli fullvärdig medlem av alliansen redan under torsdagen eller fredagen, uppger Nato-källorna för tidningen.
Reser till USA
Samtidigt som källor inom Nato uppger att Sverige blir en fullvärdig medlem under morgondagen så annonserar regeringen att statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M) reser till USA:s huvudstad Washington DC i dag, onsdag.
– Under besöket sker bland annat bilaterala möten med den amerikanska administrationen och möten med kongressledamöter, framhåller regeringen i ett kort uttalande.
Fakta – medlemskap i Nato, hur går det till?
- Ansökarlandet meddelar att de vill gå med i Nato
- Nato bjuder in till medlemskapsförhandlingar
- En Membership Action Plan upprättas för att utvärdera om landet når upp till kriterierna för medlemskap, och medlemskapsförhandlingar genomförs. De senare har vid tidigare utvidgningar tagit tre till sex månader, men det talas om att det skulle kunna gå på några veckor för svensk och finsk del.
- Ansökarlandet ger en avsiktsförklaring som anger att man är redo att möta förpliktelserna med ett medlemskap.
- Natoländerna godkänner och ratificerar anslutningsprotokollet i sina nationella parlament, vilket vid tidigare utvidgningar tagit nio till fjorton månader.
- Ansökarlandet ratificerar anslutningen till fördraget.
- Källa: Totalförsvarets forskningsinstitut
Foto: Niklas Forsström Regeringskansliet
Text: Redaktionen