UPPGIFTER: Jättebesked för Regeringen Kristersson – i morgon torsdag

2024 03 06

När Ulf Kristersson (M) tillträde som statsminister pekade han ut ett svenskt inträde i Nato som den ”enskilt viktigaste frågan” för regeringen.

Men vägen till ett svenskt Natomedlemskap har varit lång och krokig.

Regeringen Kristersson har stött på upprepade hinder och fått äta upp diverse utspel om att Sverige ”snart” kommer bli en del av Nato.

Nu tyder dock det mesta på att statsministern och regeringen kan andas ut och lägga den utdragna processen bakom sig.

Enligt Nato-källor kan Sverige bli en fullvärdig medlem av försvarsalliansen i morgon, torsdag.

Detta eftersom Ungern väntas lämna över Sveriges anslutningsprotokoll till den amerikanske utrikesministern Antony Blinken under morgondagen.

– Om Sverige snabbt lämnar in sina anslutningshandlingar kan Sverige därefter bli fullvärdig medlem av alliansen redan under torsdagen eller fredagen, uppger Nato-källorna för tidningen.

Reser till USA

Samtidigt som källor inom Nato uppger att Sverige blir en fullvärdig medlem under morgondagen så annonserar regeringen att statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M) reser till USA:s huvudstad Washington DC i dag, onsdag.

– Under besöket sker bland annat bilaterala möten med den amerikanska administrationen och möten med kongressledamöter, framhåller regeringen i ett kort uttalande.

Fakta – medlemskap i Nato, hur går det till?

- Ansökarlandet meddelar att de vill gå med i Nato

- Nato bjuder in till medlemskapsförhandlingar

- En Membership Action Plan upprättas för att utvärdera om landet når upp till kriterierna för medlemskap, och medlemskapsförhandlingar genomförs. De senare har vid tidigare utvidgningar tagit tre till sex månader, men det talas om att det skulle kunna gå på några veckor för svensk och finsk del.

- Ansökarlandet ger en avsiktsförklaring som anger att man är redo att möta förpliktelserna med ett medlemskap.

- Natoländerna godkänner och ratificerar anslutningsprotokollet i sina nationella parlament, vilket vid tidigare utvidgningar tagit nio till fjorton månader.

- Ansökarlandet ratificerar anslutningen till fördraget.

- Källa: Totalförsvarets forskningsinstitut

Foto: Niklas Forsström Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: USA går till attack – 19 miljoner människor i nöd

2025 04 02

USA trappar upp sin bombkampanj mot de Iranstödda huthirebellerna i Jemen.

De senaste veckorna har amerikanska styrkor bombat huthiernas anläggningar vid upprepade tillfällen.

Nya uppgifter tyder på att bombkampanjen kommer att intensiferas.

Enligt den amerikanska försvarstidningen Task and Purpose har USA skickat flera stridsflygplan av modellen A-10 Thunderbolt II och omkring 300 medlemmar av flygvapnet till regionen. Dessutom kommer stormakten att skicka ett nytt hangarfartyg till Mellanöstern, vilket innebär att USA kommer ha två hangarfartyg stationerade i regionen.

I ett inlägg på Truth Social kommenterar president Trump USA:s bombningar i Jemen.

– De Iranstödda huthi-terroristerna har decimerats av de obevekliga attackerna under de senaste två veckorna. Många av deras krigare och ledare är inte längre med oss.

– Våra attacker kommer att fortsätta tills de inte längre är ett hot mot den fria sjöfarten.

I inlägget varnar Trump för att de amerikanska bombningarna ”bara har börjat”.

– Huthiernas val är tydligt: Sluta skjuta på amerikanska fartyg, så kommer vi att sluta skjuta på er. Annars är det här bara början och den verkliga smärtan kommer senare, både för huthierna och deras sponsorer i Iran.

Miljontals i nöd

Bombningarna drabbar även den civila befolkningen i Jemen.

Dödstalet är okänt, huithierna blockerar tillgången till bomplatser och sjukhus, men det rör sig om ett stort antal offer. 

– Det råder ingen tvekan om att det finns civila offer. Bostadsområden träffas mitt i natten, vilket är ett säkert sätt att döda civila, säger Niku Jafarnia, Jemenforskare vid Human Rights Watch, till The Guardian.

19 miljoner i nöd

Ett decennium av våld har krossat Jemens redan svaga ekonomi och satt miljontals människor i nöd. Av landets 35 miljoner invånare befinner sig 19 miljoner i nöd, rapporterar Unicef.

Siddiq Khan vid hjälporganisationen Islamic Relief befarar att situationen har förvärras ytterligare av USA:s bombningar och landets beslut att strypa biståndet till landet.

– Jag tror att Jemen närmar sig en verklig katastrof, säger han till The Guardian. 

Foto: J. Torcasio

Text: Redaktionen


JUST NU: Utpekad krigsförbrytare till Ungern

2025 04 02

Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Premiärministern anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Gazaremsan.

Arresteringsordern innebär att alla länder som skrivit under Romstadgan för Internationella brottsdomstolen är skyldiga att gripa Netanyahu om han sätter sin fot på deras territorium.

Trots det kommer den israeliska premiärministern tillåtas besöka ett land som undertecknat Romstadgan. I dag, onsdag, väntas Netanyahu landa i Ungern – ett av hundratals länder som är skyldigt att gripa honom.

Den ungerske premiärministern Viktor Orban kommer att ignorera arresteringsordern, rapporterar AP.

Orban, som är nära allierad med Netanyahu, riktar skarp kritik mot ICC och arresteringsordern mot Israels premiärminister. 

– De blandar sig i en pågående konflikt för politiska syften, säger han enligt nyhetsbyrån.

Kan lämna

Medlemmar av Ungerns regeringen har föreslagit att landet ska lämna den Internationella brottsmålsdomstolen.

Ett förslag som kan bli verklighet inom kort.

Ungern väntas meddela att man lämnar domstolen i samband med Netanyahus besök, erfar AP.

Svarar Ungern

ICC kritiserar Ungerns beslut.

– Det inte är upp till medlemmarna i ICC att ensidigt avgöra om domstolens rättsliga beslut är korrekta. Deltagande stater har en skyldighet att verkställa domstolens beslut, säger domstolens talesperson, Fadi El Abdallah, till AP.

– Alla tvister som rör ICC:s rättsliga beslut ska avgöras i domstolen, fastslår El Abdallah

Erika Guevara-Rosas, chef vid människorättsorganisationen Amnesty International, är också kritisk.

– Ungerns inbjudan visar förakt för internationell rätt. Det bekräftar att påstådda krigsförbrytare som är efterlysta av ICC är välkomna på gatorna i ett EU-land, säger hon.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen