UPPGIFTER: Intern uppmaning riskerar skada folk som åker elcykel

2022 12 02

Anställda vid ett elcykelföretag i  Stockholm stad ljuger om säkerheten för sina användare.

Det påstår en visselblåsare, som enligt Expressen beskrivs som en ledande företrädare i företaget Inurba Mobility som har avtal med huvudstaden.

Varningen uppmärksammades först av podden “God ton” som drivs av moderata juristen Per Lindgren och tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Internt mejl avslöjar

Det är i ett internt mejl som anställda vid företaget uppmanas att fortsätta hyra ut trasiga elcyklar– som felanmälts av kunder och som egentligen ska blockeras.

– Hej alla! En påminnelse: Sätt inga cyklar i status damaged. Låt alltid cyklarna stå som operational. Ifall ni ska meddela en skada så skriv vad det är för skada i damge-fältet men låt statusen på cykeln vara kvar som operational. Lägg inte heller någon cykel i status blocked eller något annat, framhålls i mejlet enligt Expressens redogörelse.

"Medvetna lögner"

Per Lindgren hävdar även att företagets interna siffror visar att 58 procent av elcyklarna i Stockholm blivit felanmälda, men fortsatt varit tillgängliga för uthyrning.

– Medvetna lögner gör att intet ont anande stockholmare riskerar att skadas på cyklar som de hyrt av staden, säger han.

Till saken hör även att Inurba Mobility och dotterbolaget CityBike Sweden AB tvingas betala vite till Stockholm stad på grund av att man inte levererat mer än hälften av de cyklar man lovat.

En summa som ökar med 84 900 kronor varje dag, enligt Expressen.

Kräver grundlig utredning

Moderaternas oppositionsborgarråd i Stockholms stadshus, Dennis Wedin, ser mycket allvarligt på uppgifterna.

– Vi vill se en grundlig utredning. Det är allvarliga uppgifter om säkerhetsrisker och fiffel. VI förväntar oss att trafikborgarrådet agerar snabbt kring uppgifterna, säger han till tidningen.

Flera bekymmer

Redan i somras konstaterades flera bekymmer med elcyklarna som Stockholm godkänt. Förseningar och konstruktionsfel var några av orosmolnen.

– De har en skitdålig produkt helt enkelt om jag ska prata klarspråk, sade Cecilia Wallenius, enhetschef på trafikkontorets tillståndsenhet, till Dagens industri.

Då hade staden våren samma år aviserat om totalt 5 000 nya cyklar som skulle kunna hyras av invånarna i staden.

– Lånecyklarna är ett sätt för staden att möjliggöra hållbara resor och främja både rörlighet och hälsa i Stockholm, uppgav kommunen på sin hemsida.

Vill inte kommentera

Daniel Mohlin, Nordenchef på Inurba Mobility, har inte tagit del av uppgifterna och vill därför inte kommentera dem.

Till Expressen bekräftar han att det förekommit olyckor med trasiga cyklar, men att man har tydliga rutiner för skaderapporter.

Foto: JavyGo

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen