UPPGIFTER: Intern strid pressar statsministern

2022 12 05

Interna strider skakar Moderaterna och statsminister Ulf Kristersson.

Anledningen är den tunga kritik som riktats mot regeringens elprisstöd från bland annat flera tunga M-toppar i Skåne.

Nu ökar även kritiken på riksnivå, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till flera källor inom Moderaterna.

– Man har lovat saker till en hel landsända som man mer eller mindre struntar i. Och man klargör inte heller varför man inte står upp för det. Det är haveri i alla delar, säger en källa till tidningen.

– Man lovade väldigt tydligt, mitt under valrörelsen bara dagar innan valet en produkt och hur den skulle skydda i ett läge med krig i Europa, hög inflation och höga elpriser. Läget är samma nu och produkten är något helt annan än man gjorde utfästelser om. Det är ganska magstarkt att lova väljarna något så tydligt och sen helt ignorera det, säger en annan.

En högt uppsatt M-källa framhåller att kritiken markant ökat pressen på statsminister Ulf Kristersson.

– Det är så illa som det kan bli när en nyvald statsminister utmanas på det här sättet av sitt eget parti, säger källan till Aftonbladet och tillägger att flera moderater på riksplanet anser att Kristersson ska gå skåningarna till mötes.

Bakgrund

Flera M-politiker i Skåne har anklagat regeringen för att ha ljugit om elstödet och för att ha svikit sina väljare.

Regionstyrelsen i Skåne gillar inte det elprisstöd som regeringen presenterade i slutet av oktober.

Besvikelsen bland de skånska politikern ligger främst i att elprisstödet är retroaktivt och inte gäller för vintern som kommer. Politikerna hade även velat se ett högkostnadsskydd som inkluderade gaspriserna.  

– Jag kan uppriktigt säga att det känns som att regeringspartierna inte riktigt vet vad de har lovat. De lovade brett men levererar tunt, sa Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, till SVT i fredags.

Hon fick medhåll av sin partikollega Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge kommun.

– Man får vara försiktig med vad man lovar i en valrörelse. Många i vår kommun har inte så stora marginaler och det är ju nu, inte i februari, som folk kommer att få problem. När elräkningarna för december och januari kommer.

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) har kallat regeringens elprisstöd för en ”trovärdighetskris” i en intervju med SvD.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen