UPPGIFTER: Intern strid pressar statsministern

2022 12 05

Interna strider skakar Moderaterna och statsminister Ulf Kristersson.

Anledningen är den tunga kritik som riktats mot regeringens elprisstöd från bland annat flera tunga M-toppar i Skåne.

Nu ökar även kritiken på riksnivå, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till flera källor inom Moderaterna.

– Man har lovat saker till en hel landsända som man mer eller mindre struntar i. Och man klargör inte heller varför man inte står upp för det. Det är haveri i alla delar, säger en källa till tidningen.

– Man lovade väldigt tydligt, mitt under valrörelsen bara dagar innan valet en produkt och hur den skulle skydda i ett läge med krig i Europa, hög inflation och höga elpriser. Läget är samma nu och produkten är något helt annan än man gjorde utfästelser om. Det är ganska magstarkt att lova väljarna något så tydligt och sen helt ignorera det, säger en annan.

En högt uppsatt M-källa framhåller att kritiken markant ökat pressen på statsminister Ulf Kristersson.

– Det är så illa som det kan bli när en nyvald statsminister utmanas på det här sättet av sitt eget parti, säger källan till Aftonbladet och tillägger att flera moderater på riksplanet anser att Kristersson ska gå skåningarna till mötes.

Bakgrund

Flera M-politiker i Skåne har anklagat regeringen för att ha ljugit om elstödet och för att ha svikit sina väljare.

Regionstyrelsen i Skåne gillar inte det elprisstöd som regeringen presenterade i slutet av oktober.

Besvikelsen bland de skånska politikern ligger främst i att elprisstödet är retroaktivt och inte gäller för vintern som kommer. Politikerna hade även velat se ett högkostnadsskydd som inkluderade gaspriserna.  

– Jag kan uppriktigt säga att det känns som att regeringspartierna inte riktigt vet vad de har lovat. De lovade brett men levererar tunt, sa Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, till SVT i fredags.

Hon fick medhåll av sin partikollega Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge kommun.

– Man får vara försiktig med vad man lovar i en valrörelse. Många i vår kommun har inte så stora marginaler och det är ju nu, inte i februari, som folk kommer att få problem. När elräkningarna för december och januari kommer.

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) har kallat regeringens elprisstöd för en ”trovärdighetskris” i en intervju med SvD.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen