UPPGIFTER I NATT: Joe Biden närmar sig besök i Ukraina

2022 05 02

Det uppges enbart vara en tidsfråga innan den amerikanska presidenten landar i Kyiv.

USA:s president Joe Biden har hittills hållit sig från att besöka den ukrainska ledaren Volodymyr Zelensky på plats i det krigsdrabbade landet.

Efter ett uttalande i natt sätter spekulationerna fart om att Bidenadministrationen kan vara på väg att vända i sitt beslut och att presidenten är nära att bege sig till Kyiv, rapporterar The Guardian.

“Övervägs”

– Jag måste tro att ett presidentbesök är något som övervägs, det är bara en fråga om hur snart det kommer att vara genomförbart, säger Adam Schiff, ordförande för US House Intelligence Committee. 

Talmannen besökte Kyiv

I söndags blev Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, den hittills högst rankade amerikanska tjänstepersonen att personligen träffa Zelensky på plats i Ukraina. 

Tidigare har även landets försvars- och utrikesminister rest till Kyiv där de mötte den ukrainska presidenten.

“Varför skulle de sluta?”

Under Pelosis möte med Zelensky diskuterades dels nästa steg i kriget, men också den begäran Joe Biden lämnat till kongressen om ett hjälppaket på 33 miljarder dollar – inklusive ett stort militärt stöd.

– Om Ryssland kommer undan med det här, denna uppenbara aggression och invasion av deras granne, varför ska vi tro att de slutar med Ukraina? kommenterar Adam Schiff det amerikanska besöket enligt CNN.

“En tidsfråga”

De nya uppgifterna om att det bara är en “tidsfråga” innan president Joe Biden landar i Ukraina omkullkastar det besked som Vita huset gav i mitten av april.

– Vi planerar för närvarande inte för att USA:s president ska resa till Ukraina, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki då.

Jill Biden till ukrainska gränsen

Samtidigt som spekulationerna om ett presidentiellt besök i Ukraina åker Joe Bidens fru, Jill Biden, till ukrainas grannländer.

Hon ska besöka Rumänien och Slovakien för att visa sitt stöd för ukrainska flyktingar, rapporterar CNN.

Foto: White House resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen