UPPGIFTER: Hundratals barn har plötsligt insjuknat

2023 05 29

Flera elever på en gymnasieskola i Falkenberg har plötsligt insjuknat.

Mellan 75 och 100 personer har blivit sjuka under helgen, rapporterar Hallands Nyheter.

Skolan misstänker att det rör sig om matförgiftning.

På fredagen serverades kycklingsallad i skolmatsalen. Den gemensamma nämnaren för eleverna som insjuknat är fredagsmåltiden.

På måndagen tvingades uppemot 100 elever att stanna hemma på grund av sjukdom.

– Först fick jag lite ont i magen, sen behövde jag kräkas väldigt plötsligt. Det har varit minst 20 gånger under helgen och det även på tom mage, säger en elev till Hallands Nyheter.

– Min son spydde 16 gånger under natten mellan lördag och söndag. Det har varit otroligt påfrestande, säger en mamma till en annan elev som insjuknat.

Oklart läge

Under måndagen har Måltid Falkenberg, som ansvarar för all mat i kommunens förskolor och skolor, träffat barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.

Måltidsverksamheten och rutiner har diskuterats, erfar SVT Nyheter.

– Så långt vi har sett har vi inte sett några brister, men vi kan inte spekulera eftersom vi ännu inte vet vilken form av matförgiftning det rör sig om, säger Agneta Elofsson, verksamhetsansvarig för Måltid Falkenberg, till tv-kanalen.

Kommer undersöka maten

Måltiden som serverades till eleverna under fredagen var kycklingsallad och ett vegetarisk alternativ med gulbetor, bönor och linser.

Exakt vad som har föranlett de hundratals sjukdomsfallen är inte fastställt.

Ett enskilt livsmedel kan vara boven i dramat, men insjuknandet kan även bero på andra faktorer.

– Detta hände en fredag och den mat som blir över är slängd. Vi har vissa råvaror i samma sändning som vi inte har använt och den kommer Miljö- och hälsovårdförvaltningen att titta på, säger Agneta Elofsson till SVT.

 Fakta matförgiftning

- Vid matförgiftning brukar du få symptom snabbt, ofta inom någon eller några timmar. I vissa fall kan matförgiftning ha en längre inkubationstid – ibland tar det flera dagar innan du blir sjuk. 

- Symptomen brukar vara kopplade till mat som inte har förvarats tillräckligt kallt eller mat som inte har tillagats i tillräckligt hög temperatur. Då frodas bakterier och virus.

- Även giftämnen, så kallade toxiner, kan orsaka besvär – de kan bland annat finnas i jordrester på ris och grönsaker. Matförgiftning kan även orsakas av parasiter, kemikalier och gifter.

Vanligaste orsakerna till matförgiftning:

- Kylvaror som stått framme för länge i rumstemperatur

- Mat som inte har hettats upp ordentligt

- Förorenat dricksvatten och mat som sköljts i förorenat vatten

- Livsmedel som innehåller bakterier

- Smittade personer som har hanterat maten

- Bristande hygien vid hantering av livsmedel

Källa: Kry.se

Foto: K. Cichewicz

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen