UPPGIFTER: Hundratals barn har plötsligt insjuknat

2023 05 29

Flera elever på en gymnasieskola i Falkenberg har plötsligt insjuknat.

Mellan 75 och 100 personer har blivit sjuka under helgen, rapporterar Hallands Nyheter.

Skolan misstänker att det rör sig om matförgiftning.

På fredagen serverades kycklingsallad i skolmatsalen. Den gemensamma nämnaren för eleverna som insjuknat är fredagsmåltiden.

På måndagen tvingades uppemot 100 elever att stanna hemma på grund av sjukdom.

– Först fick jag lite ont i magen, sen behövde jag kräkas väldigt plötsligt. Det har varit minst 20 gånger under helgen och det även på tom mage, säger en elev till Hallands Nyheter.

– Min son spydde 16 gånger under natten mellan lördag och söndag. Det har varit otroligt påfrestande, säger en mamma till en annan elev som insjuknat.

Oklart läge

Under måndagen har Måltid Falkenberg, som ansvarar för all mat i kommunens förskolor och skolor, träffat barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.

Måltidsverksamheten och rutiner har diskuterats, erfar SVT Nyheter.

– Så långt vi har sett har vi inte sett några brister, men vi kan inte spekulera eftersom vi ännu inte vet vilken form av matförgiftning det rör sig om, säger Agneta Elofsson, verksamhetsansvarig för Måltid Falkenberg, till tv-kanalen.

Kommer undersöka maten

Måltiden som serverades till eleverna under fredagen var kycklingsallad och ett vegetarisk alternativ med gulbetor, bönor och linser.

Exakt vad som har föranlett de hundratals sjukdomsfallen är inte fastställt.

Ett enskilt livsmedel kan vara boven i dramat, men insjuknandet kan även bero på andra faktorer.

– Detta hände en fredag och den mat som blir över är slängd. Vi har vissa råvaror i samma sändning som vi inte har använt och den kommer Miljö- och hälsovårdförvaltningen att titta på, säger Agneta Elofsson till SVT.

 Fakta matförgiftning

- Vid matförgiftning brukar du få symptom snabbt, ofta inom någon eller några timmar. I vissa fall kan matförgiftning ha en längre inkubationstid – ibland tar det flera dagar innan du blir sjuk. 

- Symptomen brukar vara kopplade till mat som inte har förvarats tillräckligt kallt eller mat som inte har tillagats i tillräckligt hög temperatur. Då frodas bakterier och virus.

- Även giftämnen, så kallade toxiner, kan orsaka besvär – de kan bland annat finnas i jordrester på ris och grönsaker. Matförgiftning kan även orsakas av parasiter, kemikalier och gifter.

Vanligaste orsakerna till matförgiftning:

- Kylvaror som stått framme för länge i rumstemperatur

- Mat som inte har hettats upp ordentligt

- Förorenat dricksvatten och mat som sköljts i förorenat vatten

- Livsmedel som innehåller bakterier

- Smittade personer som har hanterat maten

- Bristande hygien vid hantering av livsmedel

Källa: Kry.se

Foto: K. Cichewicz

Text: Redaktionen