UPPGIFTER: Hopplöst läge för Putin – har inget annat alternativ kvar

2025 05 23

Rysslands diktator Vladimir Putin står inför ett olösligt dilemma.

Den ryska ekonomin är i brygga.

En faktor är att det råder kraftig brist på arbetskraft inom lågavlönade jobb, samtidigt som Putin behöver skicka män till fronten.

Inget av problemen kan lösas enbart av ryska folket.

Och det målar in diktatorn i ett hörn, erfar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Olösligt dilemma

Putins problem bottnar i att han tar in migranter för att lösa arbetslösheten.

Det gillas inte av ultranationalister i Ryssland, som också är diktatorns främsta försvarare av kriget i Ukraina. En viktig opinionsgrupp för diktatorn.

– Putins migrationspolitik motsäger i hög grad hans försök att blidka den ultranationalistiska skara som i allt högre grad har krävt att Putin ska vidta hårdare åtgärder mot migranter i Ryssland, erfar ISW.

Situationen framstår som olöslig, menar analytiker som följt både den ekonomiska och politiska utvecklingen i Ryssland sedan invasionen.

Det är en utmaning de inte har någon lösning på just nu. Det enda de kan göra är i princip att ta emot mer invandring eftersom de behöver det. Och det finns inget alternativ, förklarar Flemming Splidsboel, seniorforskare vid Danska Institutet för Internationella Studier, DIIS, för TV 2.

"Ännu mer problematiskt"

Ryssland lider idag av arbetskraftsbrist på 1,5 miljoner människor på grund av kriget, enligt ISW.

Uppgifter till BBC gör gällande att det finns omkring sex miljoner migranter  i USA.

Samtidigt ställs det enligt Flemming Splidsboel allt högre krav inom Ryssland att begränsa arbetskraftsinvandringen, till exempel från muslimska länder.

– Det krävs mycket för att knuffa ut dem från arbetsmarknaden, men man kan knuffa ut dem från samhället. Men det här innebär att man kan skapa parallella samhällen, vilket är ännu mer problematiskt, säger den danska experten.

LÄS MER: Kalldusch för Trump – Grönland gör jätteaffär | Ekonomibladet

Kallar in nordkoreaner

Tidigare i år uppgavs det att Ryssland kallade in mängder av nordkoreaner för att sätta dem i arbete.

– Nordkorea tros ha skickat tusentals arbetare till olika byggarbetsplatser över hela Ryssland förra året, mitt i bristen på arbetskraft på grund av dess pågående krig mot Ukraina, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

LÄS MER: Miljarder i kontanter beslagtas från Ryssland

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Plötsligt möte i Washington – Ruttes träff med Trump väcker frågor

2025 07 13

När NATO-chefen Mark Rutte plötsligt kallas till Washington väcks nya frågor om Trumps nästa drag.

Det står klart att NATO:s generalsekreterare Mark Rutte besöker Washington den 14–15 juli. Samtidigt utlovar USA:s president Donald Trump ett "stort uttalande" om Ryssland.

Även om syftet med Ruttes resa inte offentliggjorts, sker besöket vid en viktig tidpunkt, rapporterar Kyiv Independent.

Besöket sker också i skuggan av en möjlig kursändring i USA:s Ukraina-politik.

– Jag tror att jag kommer att ha ett stort uttalande om Ryssland den 14 juni, säger Trump till NBC News.

– Jag är besviken på Ryssland, men vi får se vad som händer de kommande veckorna.

Nya vapenavtal bakom kulisserna

Trump avslöjar i intervjun att USA och NATO har slutit ett avtal som innebär att amerikanska vapen skickas till alliansen – som sedan levererar dem vidare till Ukraina.

– Vi skickar vapen till NATO, och NATO betalar för dem, 100 procent. Sedan ger NATO vapnen till Ukraina, säger Trump.

Det nya upplägget sägs ha spikats under NATO:s toppmöte i juni, där Trump också visade stöd för att skicka fler Patriot-robotar till Ukraina.

Skärpt ton mot Ryssland

För första gången under sin nuvarande mandatperiod överväger president Donald Trump att godkänna nytt ekonomiskt stöd till Ukraina. Stödet ses enligt flera medier som en möjlig signal riktad mot Moskva.

Samtidigt som Trump skärper tonen mot Rysslands ledare Vladimir Putin och öppnar för nytt stöd till Ukraina, trappar Moskva upp sina attacker mot ukrainska städer och avvisar alla samtal om eldupphör.

Tystnad råder – men signalerna är tydliga

Under sitt Washingtonbesök kommer Mark Rutte även att träffa utrikesminister Marco Rubio, försvarsminister Pete Hegseth och flera kongressledamöter. Men vad mötet med Trump verkligen kommer att mynna ut i är det ännu ingen som vet.

Samtidigt väcker kombinationen av ett stort politiskt besked, nya militära avtal och ett oväntat NATO-besök frågor om vilken riktning USA är på väg mot.

Foto: White House Official

Text: Redaktionen


Svenska bilister varnas – dolt bilproblem ökar

2025 07 13

Allt fler bilister kräver att nya besiktningsregler införs – och nu kan reglerna skärpas.

Det gäller bländande strålkastarljus på bilen. En kombination av ny teknik och svag lagstiftning har gjort att problemet har ökat snabbt de senaste åren.

Lysdioder och LED-lampor har i stor utsträckning ersatt äldre belysningsteknik, som metallhalogen och glödtrådar.

Samtidigt har strålkastarna blivit mindre och placerats högre upp, vilket ökar risken för bländning – även vid halvljus.

– Vi har definitivt ett problem, säger Björn Lidestam, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till TV4.

Ny lagstiftning krävs

Den nya utvecklingen gör att särskilt förare i lägre fordon, liksom gångtrafikanter och cyklister, lättare bländas – även vid möten där helljuset inte är på.

– Det är hög tid att se över fordonsbelysning. Teknikutvecklingen har gått betydligt snabbare än lagstiftningen, säger Lidestam till samma kanal.

Nya besiktningskrav kan bli verklighet

Transportstyrelsen har sedan i våras arbetat med att ta fram skärpta kontrollregler för bilbesiktningen. Detta då klagomålen strömmat in och de ser att en förändring krävs snarast för att kunna förhindra problemet i framtiden.

Nästa år förväntas de nya riktlinjerna träda i kraft, där lampor som bländar riskerar att underkännas.

Det kan i praktiken innebära att bilägare tvingas justera eller byta ut sina strålkastare.

Inte unikt för Sverige

Problemet med bländande strålkastare är varken nytt eller unikt för Sverige. Flera länder har reagerat på den ökade ljusstyrkan.

Liknande diskussioner förs redan i bland annat Storbritannien, där organisationen Lightmare länge drivit frågan.

De varnar för att bländning ”minskar förarens förmåga att uppfatta faror” och ökar risken för olyckor med utsatta trafikanter.

– Det är en tragedi att det exponentiellt minskande dödstalet i Storbritannien och EU har brutits sedan bländande ljus infördes 2011, betonar Lightmare.

Foto: Evgeny-Tchebotarev

Text: Redaktionen