UPPGIFTER: Här är Ebba Buschs drömroll i regeringen

2022 09 16

Ebba Busch (KD) har siktet inställt på tunga ministerposter i en kommande högerregering.

Det uppger källor till Sveriges Radio Ekot.

– KD vill inte bara ansvara för “mjuka” statsrådsfrågor, utan även ta plats på justitiedepartementet eller kanske försvarsdepartementet, avslöjar Lova Olsson, politikreporter på Ekot, på Twitter.

Vill inte upprepa tidigare roll

Förra gången som Kristdemokraterna satt i regering var under perioden 2006-2014 då Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister.

Under samma period var KD:s dåvarande partiledare Göran Hägglund socialminister, och partiet hade ytterligare två ministrar på just socialdepartementet.

Vill driva "tyngre frågor"

Enligt SR vill KD nu istället driva igenom “tyngre frågor” i kommande regeringsställning.

Under valrörelsen har partiet också haft ett stort fokus på frågor som rör lag ordning.

Inte minst som en följd av de så kallade påskupploppen i våras, då partiledaren Ebba Busch fällde ett uppmärksammat uttalande om polisens insats.

–  Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? sade KD-ledaren i en intervju med Ekot i april.

"Varför sköts det inte skarpt?"

Hon ifrågasatte också polisens agerande och strategiska beslut kring upploppen.

– Så frågan som borde ställas, det är varför sköts inte skarpt? Och det är en fråga som svensk polisledning är skyldigt Sverige.

Hakade på misstroendeförklaring

Partiledaren har även riktat skarp kritik mot den nuvarande justitieministern Morgan Johansson (S).

När Sverigedemokraterna lämnade in en misstroendeförklaring mot ministern i somras var KD ett av tre partier, tillsammans med M och L, som också anslöt sig till missnöjet.

– Misstroendet handlar om Morgan Johansson, han har fått kritik i konstitutionsutskottet, prickats flera gånger och ljugit. Han måste gå, sade Ebba Busch i en partliedardebatt i SVT i början av juni.

Konkurrerar med M

SR uppger dock samtidigt att Moderaterna sannolikt också gärna vill ha ministerposter på de två departementen.

Det skulle kunna lösas genom att dela upp departementet på två poster, vilken Socialdemokraterna har gjort under deras tid i regeringen.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen