UPPGIFTER: Här är den största säkerhetsrisken för Sverige

2023 08 16

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats.

I går, tisdag, uppmanade den ökända terrorgruppen al-Qaida till attacker mot Sverige och Danmark.

Jacob Kaarsbro, chefsanalytiker på tankesmedjan Europa, beskriver uppmaningen som en bestämd “krigsförklaring”.

– Det är på den grova sidan (uppmaningarna till fientlighet, red. anm.). Det är inget som underrättelsetjänsterna bara kan sitta och lyssna på, sa han till danska TV2 under gårdagen.

Så många terrorgrupper hotar Sverige

Al-Qaida är inte ensamma om att hota Sverige.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp finns det flera grupperingar som utgör ett konkret hot.

–  Vi har åtminstone fyra eller fem terrorgrupper som uppmanar muslimer och andra att det är en plikt att vidta våldsamma åtgärder, säger Ranstorp till TV4.

Organisationer enklare att stoppa

Flera terrorgrupper utgör ett hot mot Sverige.

Men den största säkerhetsrisken behöver nödvändigtvis inte vara ett planerat attentat från en organiserad terrororganisation.  

Terrorforskaren Hans Brun framhåller att det är betydligt enklare att stoppa organiserade nätverk jämfört med enstaka personer som ”agerar på egen hand”.

– Om det är flera personer som ska göra något tillsammans uppstår det som kallas ”brus” i dessa sammanhang. Personer kommunicerar på telefon, skickar mejl, ska resa och skaffa resurser, säger han till SvD.

Här är största risken

Attentat som inte planeras i grupp utan av enskilda personer är däremot svårare att upptäcka.

Hans Brun kallar det för den ”största risken” för Sverige.

– Jag är inte orolig men den största risken vi har, och det har Säkerhetspolisen och många andra sakkunniga varnat för, är det vi kallar för ensamagerande. Den här sortens attacker är oerhört svåra att upptäcka i tid, säger han till TV4.

Terrorforskaren uppger att den här sortens terrordåd vanligtvis utförs av gärningspersoner med en liknande bakgrund och livsåskådning.

– Det är ganska unga män typiskt sett som har en uppsjö av personliga problem, som tittar på propaganda online och sedan väljer att ta ut sina problem och frustration på allmänheten med väldigt enkla medel som knivar och fordon.

Text: Redaktionen