UPPGIFTER: Gripenplan kan säljas tillbaka till Sverige

2024 10 26

Ett land kan komma att sälja tillbaka sina Gripenplan till Sverige, enligt uppgifter.

Det handlar om Sydafrika, som på slutet av 90-talet köpte ett flertal Gripenplan av Sverige.

Nu vill flera försvarsexperter i landet att försvaret ska göra sig av med planen – förslagsvis genom att sälja dem till Sverige, rapporterar Di.

”Utmärkta plan”

Sydafrikas försvar är ekonomiskt pressat, och 13 av landets Jas 39 Gripen C/D står oanvända, enligt tidningen.

Därför kommer nu förslag om att Gripenplan ska säljas tillbaka till Sverige.

– Gripen är utmärkta plan, dock behöver vi i nuläget snarare mer helikoptrar, mark- och flygtransport, säger Kobus Marais, tidigare medlem av parlamentets försvarskommitté, enligt tidningen.

Brist på plan i Sverige

Samtidigt börjar det bli brist på Gripenplan i Sverige.

Det svenska Flygvapnet ska stärkas med den nya modellen Jas 39E, men det kan ta tid.

Från svensk sida har man samtidigt planer på att leverera Gripen C/D till Ukraina, men när det kan ske är oklart eftersom den svenska försvarsförmågan inte får påverkas.

Detta spär på spekulationerna om att sydafrikanska Gripenplan kan säljas till Sverige, vilket flera försvarsexperter alltså har föreslagit.

Hur Sverige ställer sig till den möjligheten är dock inte känt.

Kan skickas till Ukraina

Den svenska regeringen har bäddat för att i framtiden kunna donera Gripenplan till Ukraina, rapporterade TV4 i september.

Man satsar bland annat pengar på att köpa in nya delar till det nya stridsflyget Gripen E, för att de äldre modellerna C och D framöver ska kunna skickas till Ukraina.

Men ingenting är klart ännu.

– Vi tar steg för att vidmakthålla vår handlingsfrihet för att i ett eventuellt senare skede ge Gripen till Ukraina, sade försvarsminister Pål Jonson (M) till kanalen.

Och huruvida Sverige vill köpa gamla Gripenplan av Sydafrika är alltså också oklart. Sydafrika lär dock inte själva vilja skicka planen till Ukraina, eftersom landet är alliansfritt, rapporterar Di.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Ny standard i Sverige: så mycket bör du ge i dricks

2024 10 26

Nya betalningssystem har satt normen för hur mycket dricks du ska ge när du äter ute.

Redan i våras uppmärksammades den “nya” förändringen i Sverige.

Istället för frågan om man överhuvudtaget vill lämna dricks började kortterminaler på barer och restauranger istället ge förslag på färdiga summor som kunden fick välja mellan.

Det har nu gett resultat, rapporterar Dagens Nyheter.

Tack vare de färdiga förslagen på fasta drickssummor har det satts en ny standard för hur mycket dricks som blivit brukligt att ge.

Det handlar i regel om någon av följande summor:

- 5 procent

- 10 procent

- 15 procent

"Dricksen har fördubblats"

Det för Sverige ganska nya drickssystemet är inspirerat av USA och ger alltså i många fall svaret på den eviga frågan om man måste dricksa – och i så fall hur mycket.

– Vi var först men nu finns flera system från olika svenska företag. Krogarna uppger till oss att dricksen fördubblats, ibland till och med mer, säger Sara Idberg som är marknadsansvarig på Kassacentralen till DN.

"För att hälla upp pilsner?"

I våras uppmärksammades även att många restauranger hade tagit bort knappen för det lägsta påslaget, det vill säga fem procent.

– Jag har noterat att de här apparaterna med förinställda knappar har dykt upp, sade Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt i en kommentar till Dagens industri vid tillfället.

Det är fortsatt möjligt att avstå att dricksa, men förändringen upplevs ändå som provocerande och kan i stundens ögonblick mycket väl ge sken av att det föreligger ett slags underliggande krav på att ge dricks.

– Efter att ha hällt upp en pilsner? Det är inte bara fräckt utan också girigt, sade bland annat författaren Lotta Lundberg till SVT och flaggade för framtida "barskam".

Smyger sig in i kaffe över disk

Enligt Malin Ackholt är dricks ingen facklig fråga. Det är istället upp till gästen.

Men Peppe Sällströn, som jobbat inom Stockholms krogbransch i 20 år, menar att även personer med mindre pengar nu har börjat dricksa regelbundet. Till och med i större utsträckning än folk med mer pengar.

Johan Åkesson, trendanalytiker, ser dock risker med att det nya systemet implementeras även när det inte förekommer bordsservering.

Tyvärr har dricksen amerikaniserats och smugit sig in i snabbluncher och kaffe över disk, säger han till Dagens Nyheter.

Foto: B. Luki resp Axfood

Text: Redaktion


Amerikansk militärbas i lågor

2024 10 25

En storbrand har brutit ut på en militärbas i Busan, Sydkorea.

Enligt den sydkoreanska nyhetskanalen YTN är det en amerikansk militärbas som står i lågor.

– En brand har brutit ut på den amerikanska militärbasen i Busan. Räddningstjänsten har utfärdat en varning och arbetar med att släcka branden, rapporterar kanalen.

Utrustning till soldater

Branden uppges ha startat i ett förråd där militär utrustning till amerikanska styrkor förvaras.

– Det är här militära förnödenheter för de amerikanska styrkorna Korea lagras. Svart rök stiger från den amerikanska militärbasen och vi kan också se stora eldsflammor inuti byggnaden, säger en reporter till YNT.

Det finns många bostäder i närheten av militärbasen och räddningstjänsten befarar att elden kan sprida sig. 

Mobiliserat alla resurser 

Det råder oklara omständigheter kring skadeläget. 

– Lyckligtvis verkar det som att det inte finns några skadade, säger reportern.

– Brandkåren kommer utreda den exakta brandorsaken och ge information om skadeomfattningen så snart branden är släckt. Räddningstjänsten har mobiliserat all personal och utrustning, och arbetar med att släcka branden, tillägger han.

Högkvarter i Busan

Den amerikanska flottan har sitt högkvarter i Busan sedan 2024. Marinbasen kan ta emot upp till 30 fartyg.

Sydkoreas militära samarbete med USA har fördjupats under senare tid i takt med att hotbilden från Nordkorea och Kina blivit alltmer påtaglig.

USA och Sydkorea har bland anant gett besked om att intensifiera sina gemensamma militärövningar.

I augusti 2022 inledde länderna den största militärövningen på flera år.

Sydkorea lägger också stora resurser på att rusta upp försvaret.

Mellan 2022 och 2027 ska Sydkorea satsa cirka 330 biljoner won på försvaret. Det motsvarar drygt 2 800 miljarder svenska kronor.

– Vi måste straffa och markera mot varenda provokation från Nordkorea, sade landets dåvarande president Yoon Suk-yeol när den enorma satsningen presenterades.  

Foto: Youtube

Text: Redaktionen