UPPGIFTER: Glatt besked för Rysslands diktator

2022 11 01

Iran förbereder en stor vapenleverans till den ryska armén i Ukraina.

Moskvas allierade uppges skicka omkring 1 000 vapen, bland annat ballistiska robotar och drönare, rapporterar CNN med hänvisning till flera västerländska tjänstemän som bevakar Irans vapenleveranser.

Den nya leveransen bevakas extra noga och betraktas som en eskalering i samarbetet mellan Teheran och Moskva.

– Det skulle vara första gången som Iran skickar avancerade precisionsstyrda ballistiska robotar till Ryssland, vilket kan ge Kreml ett rejält uppsving på slagfältet i Ukraina, framhåller CNN.

Den senaste iranska leveransen till Moskva inkluderade nästan 450 drönare. Den ryska armén har använt sig av drönarna när de intensifierat sina terrorbombningar av ukrainska städer och byar.

Ukrainas militär uppgav förra veckan att landets styrkor skjutit ner drygt 300 iransktillverkade drönare.

Betydande leverans

Enligt flera tjänstemän med insyn är Irans nya leverans ett tecken på att diktaturen drastisk ökar sitt militära stöd till Ryssland.

– Även om den exakta tidpunkten för leveransen är oklar tror tjänstemännen att vapnen definitivt kommer att skickas innan årsskiftet, uppger CNN.

Rysslands användning av drönare i kriget har ökat sedan Iran började leverera vapen till den ryska armén. Under de senaste veckorna har flera drönarattacker riktats mot kritisk energiinfrastruktur i Ukraina.

Drönarna är små, enkla att avfyra och är dessutom svåra att upptäcka.

Personal på Krym

Det har tidigare rapporterats om att Iran skickat militär personal till den ockuperade Krymhalvön i Ukraina.

Enligt uppgifter till CNN har militärerna fått i uppgift att utbilda och instruera  ryska soldater i hantering av de iransktillverkade drönare.

USA har varnat för att banden med Teheran har blivit allt viktigare för Moskva när relationen med västvärlden nått en bottennivå.

– De fördjupade relationerna mellan Moskva och Teheran bör ses som "ett stort hot", sa Pentagons biträdande talesperson Vedant Patel för drygt två veckor sedan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen