UPPGIFTER FRÅN KREML: Missnöjet mot Putin växer

2022 03 09

Utåt vågar inte många i Vladimir Putins innersta krets kritisera diktatorns krig i Ukraina. Men i det tysta beskrivs invasionen ”som en jävla röra”.

Det uppger den före detta BBC-journalisten Farida Rustamova, som hänvisar till källor inifrån Kreml. Hon publicerade sin text på ryska den 1 mars, men texten har nu översatts till engelska av en annan rysk oberoende journalist, Ilja Losovskij, och flera internationella medier har tagit del av informationen.

Gör sin plikt

– Ingen jublar.

Citatet kommer från en källa som enligt Rustamova står nära Kreml. Källan utvecklar sitt resonemang för henne:  

 – Många förstår att detta är ett misstag, men när de gör sin plikt kommer de med förklaringar som på något sätt rättfärdigar det.

Har inte något inflytande

Källan berättar för Rustamova att många ryska tjänstemän anser och upplever att de inte har något som helst inflytande över diktatorns beslut att invadera grannlandet.

– De ser Putins beslut som ett historiskt val som de inte kan påverka och vars innebörd ingen kommer förstå på ett tag framöver, skriver Rustamova.

”En jävla röra”

Enligt en annan person beskriver tjänstemännen i Kreml invasionen av Ukraina ”som en jävla röra”.

– Utifrån hans ord är stämningen i maktens korridorer inte alls glad. Många är i ett närmast paralyserat tillstånd, framhäver Rustamova.

Enligt journalisten är flera ledamöter i ryska statsduman uppgivna och överväger att lämna sin post. Flera tjänstemän och journalister uppges redan ha gjort det.

Putins sinnestillstånd

En annan källa till Rustamova, som enligt hennes uppgifter kan beskrivas som en ”god bekant” till Vladimir Putin beskriver att diktatorns sinnestillstånd försämrats.

– Han befinner sig i ett tillstånd där han känner sig kränkt och förolämpad. Det är en paranoia som har nått absurditetens gräns, säger källan.

Uppges tro på varje ord

Källan som står nära Putin uppger för Rustamova att diktatorn numera tror på varje ord som han själv har sagt och på samtlig information som hans innersta krets presenterar för honom.

– Putin tror på vad [försvarsminister] Shoigu och [generalstabschefen] Gerasimov säger till honom: hur snabbt de kommer att ta Kyiv, att ukrainarna spränger sig själva i luften och att Zelensky är en koksmissbrukare.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen