UPPGIFTER: Framgång för Putins propaganda

2023 02 13

Kremls intensiva propaganda har fått önskad effekt.

I flera avseende har Moskva lyckats påverka västvärlden.

Bland annat har Kreml lyckats fördröja leveranser av eftertraktade stridsvagnar till Ukraina genom att antyda att man överväger fredsförhandlingar.

Det uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i sin senaste rapport.

– Ryssland har delvis återfått förmågan att genomföra massiva informationskampanjer till stöd för specifika strategiska mål. Kampanjerna har mildrat bakslag på slagfältet och stärkt Rysslands position inför offensiva operationer, skriver tankesmedjan.

Avskräckning och förhandlingar

Framför allt har Moskva lyckats med att försena leveranser av moderna vapen till Ukraina.

Ryssland har använt sig av flera strategier för att uppnå detta, enligt ISW.

För det första har Kreml genomgående överdrivit Rysslands militära kapacitet, vilket enligt ISW har haft en viss effekt på västvärldens beslutsfattande.

– Moskvas berättelser om kriget – både det förväntade blixtkriget i början och bilden av en ostoppbar, om än långsam, offensiv under krigets andra fas har delvis fördröjt västvärldens stöd till Ukraina, framhåller tankesmedjan.

För det andra har Kreml lyckats avskräcka västvärlden genom sina ständiga kärnvapenhot.

– Ryssland intensifierade utspelen om risken för kärnvapenupptrappning i september-november 2022 för att avskräcka västvärlden från att tillhandahålla Ukraina det materiel som den ukrainska militären behövde för att fortsätta sin motoffensiv i Charkiv-regionen, skriver ISW.

För det tredje har Kreml lyckats fördröja vapenleveranser genom att indikera att Ryssland är öppna för fredsförhandlingar.

– Kreml lanserade en kraftig desinformationskampanj under hela december 2022. Många ryska tjänstemän gav avsiktligt vilseledande signaler om Moskvas villighet att inleda seriösa förhandlingar med Ukraina, rapporterar ISW.

Enligt tankesmedjan inledde Kreml kampanjen redan i september 2022 efter Ukrainas lyckade motoffensiv i Cherson-regionen.

Har inte lyckats fullt ut

ISW:s rapport antyder att Moskva lyckats fördröja västvärldens stöd till Ukraina.

Kreml har dock inte lyckats fullt ut med sina massiva desinformationskampanjer. Västvärlden stödjer och kommer fortsätta att stödja Ukraina.

Fler moderna vapen är på väg. Samtidigt uppges ryska styrkor förbereda en omfattande offensiv i östra Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg beskriver nuvarande situation som en ”logistisk kapplöpning”.

Vi kommer att öka på och fortsätta med vårt stöd till Ukraina, säger Stoltenberg på en pressträff.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen