UPPGIFTER: Framgång för Putins propaganda

2023 02 13

Kremls intensiva propaganda har fått önskad effekt.

I flera avseende har Moskva lyckats påverka västvärlden.

Bland annat har Kreml lyckats fördröja leveranser av eftertraktade stridsvagnar till Ukraina genom att antyda att man överväger fredsförhandlingar.

Det uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i sin senaste rapport.

– Ryssland har delvis återfått förmågan att genomföra massiva informationskampanjer till stöd för specifika strategiska mål. Kampanjerna har mildrat bakslag på slagfältet och stärkt Rysslands position inför offensiva operationer, skriver tankesmedjan.

Avskräckning och förhandlingar

Framför allt har Moskva lyckats med att försena leveranser av moderna vapen till Ukraina.

Ryssland har använt sig av flera strategier för att uppnå detta, enligt ISW.

För det första har Kreml genomgående överdrivit Rysslands militära kapacitet, vilket enligt ISW har haft en viss effekt på västvärldens beslutsfattande.

– Moskvas berättelser om kriget – både det förväntade blixtkriget i början och bilden av en ostoppbar, om än långsam, offensiv under krigets andra fas har delvis fördröjt västvärldens stöd till Ukraina, framhåller tankesmedjan.

För det andra har Kreml lyckats avskräcka västvärlden genom sina ständiga kärnvapenhot.

– Ryssland intensifierade utspelen om risken för kärnvapenupptrappning i september-november 2022 för att avskräcka västvärlden från att tillhandahålla Ukraina det materiel som den ukrainska militären behövde för att fortsätta sin motoffensiv i Charkiv-regionen, skriver ISW.

För det tredje har Kreml lyckats fördröja vapenleveranser genom att indikera att Ryssland är öppna för fredsförhandlingar.

– Kreml lanserade en kraftig desinformationskampanj under hela december 2022. Många ryska tjänstemän gav avsiktligt vilseledande signaler om Moskvas villighet att inleda seriösa förhandlingar med Ukraina, rapporterar ISW.

Enligt tankesmedjan inledde Kreml kampanjen redan i september 2022 efter Ukrainas lyckade motoffensiv i Cherson-regionen.

Har inte lyckats fullt ut

ISW:s rapport antyder att Moskva lyckats fördröja västvärldens stöd till Ukraina.

Kreml har dock inte lyckats fullt ut med sina massiva desinformationskampanjer. Västvärlden stödjer och kommer fortsätta att stödja Ukraina.

Fler moderna vapen är på väg. Samtidigt uppges ryska styrkor förbereda en omfattande offensiv i östra Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg beskriver nuvarande situation som en ”logistisk kapplöpning”.

Vi kommer att öka på och fortsätta med vårt stöd till Ukraina, säger Stoltenberg på en pressträff.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen