UPPGIFTER: Storbritannien förväntas ge Ukraina positivt besked under dagen

2022 05 06

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss kommer på onsdagen tillkännage att hon vill att Storbritannien och anda länder i Väst ska skicka stridsflygplan till Ukraina.

Utrikesministern kommer att tillkännage sitt besked i ett tal senare på onsdagen, rapporterar BBC News.

Planen ses som en del i Storbritanniens långsiktiga militära stöd till Ukraina.

Måste gå ännu längre

I sitt tal kommer hon konstatera att västvärlden måste kraftsamla och måste vara redo för att gå ännu längre i sitt militära stöd till Ukraina, erfar BBC.

Storbritanniens förväntade besked är en mycket positiv nyhet för Ukraina.

Har vädjat om en leverans

Landet har tidigare, vid flera tillfällen, vädjat om leveranser av stridsflygplan. Särskilt stridsflygplan från sovjettiden, då ukrainska piloter är bekanta med att hantera sådana plan.

Allierade i västvärlden har tidigare varit ovilliga att svara på Ukrainas vädjan. En rädsla för att en leverans av stridsflygplan skulle provocera Ryssland har varit ett huvudargument bakom nekandet av Ukrainas vädjan.

Flera tunga vapen

Men i takt med att Nato-medlemmar har ökat sitt stöd förväntas Liz Truss deklarera att allierade måste gå ännu längre i sitt stöd, rapporterar BBC.

Enligt nyhetskanalen förväntas hon säga att västmakterna måste gräva djupt i sina vapenlager och ge Ukraina fler tunga vapen som stridsvagnar och flygplan.

Stoppa rysk energi

Utrikesministern förväntas även kräva ett totalstopp av import av rysk olja och gas i Europa, erfar BBC.

Vidare kommer Truss konstatera att hon vill se en ”omstart” av det internationella säkerhetssystemet som hon anser har misslyckats med tanke på utvecklingen i Ukraina.

Helomvändning

Liz Truss förväntade besked kommer kort efter att Tyskland gjort en helomvändning och bestämt sig för att skicka avancerade vapen till Ukraina.

Tysklands utrikesminister Christine Lambrecht bekräftade beslutet under tisdagen. Tyskland kommer att skicka luftvärnssystemet Gepard till Ukraina

Att offentliggöra beskedet sägs vara en taktik från tysk sida. Den tyska regeringen vill mildra kritiken mot landets ovilja att skicka vapen och vill visa att Tyskland har svängt i frågan, rapporterar flera tyska medier.

Foto: T. Burke

Text: Redaktionen