UPPGIFTER: Försvarsministern kan få sparken

2022 06 30

Peter Hultqvist (S) uppges hänga löst även om Socialdemokraterna vinner valet.

Försvarsminister Peter Hultqvist har inte haft ett enda bilateralt möte med Turkiets motsvarighet under sina åtta år som försvarsminister. I början på månaden krävde även president Erdoğan att ministern skulle få sparken på grund av ett middagstal 2012.

Nu uppges så också med stor sannolikhet kunna bli fallet, erfar källor till Expressen.

Hänger löst

Enligt uppgifter till tidningen hänger försvarsministern löst. Troligen tvingas han bort i höst, även om Magdalena Andersson (S) skulle bli statsminister på nytt.

– Peter Hultqvist får troligen flytta på sig oavsett hur det går i det svenska valet, säger Expressens källa.

“Inga bilaterala möten”

Enligt Expressen har tjänstemän på försvarsdepartementet stått för kontakterna med Turkiet istället för Hultqvist. Utrikesdepartementet och utrikesminister Ann Linde (S) har även behövt hjälpa till för att föra samtal med landet.

– Det har inte varit några bilaterala möten under den perioden (2014 – 2022). Det första bilaterala mötet ägde rum i Madrid under onsdagen, säger Peter Hultqvists pressekreterare Ulrika Langels.

Irritation i Turkiet

Hultqvist frånvaro har orsakat stor irritation i Turkiet där han även stämplats som “PKK-sympatisör”. Till och med Säpo har förvånats över att försvarsministern inte själv tagit fler kontakter med Ankara, enligt Expressens uppgiftslämnare.

– Säkerhetspolisen har ett kontinuerligt samarbete med turkisk säkerhetstjänst, inte minst när det kommer till utvisningar och misstankar om terrorism. Det är klart att man reagerat på att kontakterna verkar obefintliga på ministernivå, uppger källan.

Förnekar uppgifterna

Försvarsministerns pressekreterare slår bort spekulationerna och menar att Peter Hultqvist är Socialdemokraternas förstanamn på partiets riksdagslista i Dalarna.

– Han avser att fullfölja det förtroendet, säger Ulrika Langels.

Försvarsminister i åtta år

Peter Hultqvist har varit Sveriges försvarsminister sedan 2014. På regeringens hemsida beskriver han sin utgångspunkt i försvarspolitiken enligt följande:

– Försvarspolitiken måste ha sin utgångspunkt i ansvaret för Sverige. Det handlar om att hävda vår suveränitet, vår demokratiska samhällsordning och rätten att själva bestämma över vår framtid.

Följde med till Madrid

Hultqvist är mest aktuell i form av att han varit med på Natos toppmöte i Madrid i dagarna tillsammans med statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde.

Ett möte som gick till historien då Sverige till slut kom överens med just Turkiet för att bli insläppta i militäralliansen Nato.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen