UPPGIFTER: Försvarsministern agerade bakom ryggen på Trump

2025 05 06

USA:s försvarsminister Pete Hegseth uppges ha agerat bakom Trumps rygg.

Den amerikanska försvarsministern Pete Hegseth är en omdiskuterad person, inte minst med anledning av hans inblandning i den så kallade chattgruppsskandalen.

Nu kommer andra uppgifter om Hegseths agerande som försvarsminister.

Hegseth uppges ha stoppat militära hjälpsändningar till Ukraina utan Trumps godkännande, rapporterar Reuters.

Skapade förvirring

Cirka en vecka efter att Trump hade inlett sin andra mandatperiod kom en order från den amerikanska militären till tre fraktflygbolag om att stoppa 11 flyg lastade med vapen som skulle till Ukraina, enligt nyhetsbyrån.

Ordern skapade stor förvirring, inte bara i Kyiv, utan också i Vita huset. Högt uppsatta tjänstemän i Vita huset kunde inte svara på frågor om ordern, och inom en vecka hade den dragits tillbaka.

Ordern kom från försvarsminister Pete Hegseths kontor, enligt ett register som nyhetsbyrån har granskat.

Och nu kommer uppgifter om att försvarsministern hade utfärdat ordern utan att Donald Trump hade godkänt den.

Trump inte medveten

Ordern om att ställa in fraktflygen ska ha kommit efter ett möte om Ukraina i Ovala rummet den 30 januari, enligt källor.

Ett förslag om att stoppa militära hjälpsändningar till Ukraina kom upp och diskuterades på mötet, där bland andra Trump och Hegseth medverkade. Detta berättar två källor med kännedom om mötet.

Diskussionen ledde dock inte till att Trump gav någon instruktion om att stoppa några hjälpsändningar, uppger källorna.

Donald Trump var inte medveten om försvarsministern order om att stoppa sändningarna, enligt uppgifter till nyhetsbyrån.

Påstås ha följt direktiv

Vita huset hävdar att Hegseth följde ett direktiv från Trump, men enligt källorna stämmer inte detta. Vita huset har heller inte kunnat ge någon förklaring till varför högt uppsatta säkerhetstjänstemän inte hade kännedom om ordern, och varför den skapade en sådan förvirring för att sedan dras tillbaka.

– Att förhandla om ett slut på kriget mellan Ryssland och Ukraina har varit en komplex och oberäknelig situation. Vi kommer inte att gå in på detaljer om varje samtal mellan högt uppsatta tjänstemän under processen, säger Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt till nyhetsbyrån.

Det är oklart om och i så fall på vilket sätt Trump har konfronterat Hegseth angående detta.

Pete Hegseth har fått hård kritik som försvarsminister, inte minst efter chattgruppsskandalen, men hittills har Donald Trump stått bakom sin minister.

Foto: G Skidmore

Text: Redaktionen


JUST NU: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

2025 06 28

Ukraina har enligt uppgifter förstört ryska helikoptrar.

Det är inte länge sedan Ukraina lyckades skada och förstöra flera ryska bombplan i en välplanerad attack.

Nu kommer uppgifter om att landets säkerhetstjänst har förstört flera ryska helikoptrar.

Detta med hjälp av drönare, rapporterar Kyiv Independent.

Helikoptrar totalförstörda

Drönare från Ukrainas säkerhetstjänst SBU slog till mot det militära flygfältet Kirovske på den ockuperade delen av Krym natten till lördagen, uppger SBU.

Totalt ska tre ryska helikoptrar ha träffats.

Attacken förstörde attackhelikoptrarna Mi-8, Mi-26 och Mi-28 samt ett Pantsyr-S1 självgående luftvärnsrobot- och vapensystem, enligt SBU:s uppgifter.

Även flygplan

I takt med att Ryssland intensifierar flygattackerna mot Ukraina och antalet civila dödsoffer stiger, har Ukraina också trappat upp sina drönarattacker på ryskt territorium och ockuperade områden.

Så sent som igår slog ukrainska drönare till mot fyra Su-34 stridsflygplan på Marinovka-flygfältet i ryska Volgograd Oblast, enligt militären.

Kemiska vapen

Samtidigt kommer uppgifter om att ryska soldater fortsätter att använda sig av kemiska vapen vid frontlinjen i Ukraina.

– Ryssland fortsätter att använda kemiska vapen mot ukrainska styrkor och civila i direkt strid med konventionen om kemiska vapen (CWC), som Ryssland har undertecknat, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Förbjudna ämnen

Det ukrainska centret för strategisk kommunikation och informationssäkerhet rapporterade den 27 juni att ukrainska styrkor registrerade 888 fall av ryska styrkor som använde kemiska vapen i maj 2025, inklusive i granater.

– Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) publicerade den 26 juni en rapport som bekräftar att tester av miljöprover tyder på att ryska styrkor använde en FPV-drönare utrustad med granater som innehöll ämnen som är förbjudna i modern krigföring enligt CWC, mot ukrainska styrkor nära den administrativa gränsen för Donetsk-Dnipropetrovsk Oblast i juni 2025.

Foto: Sociala medier

Text: Redaktionen


Tusentals svenskar lever i rädsla – uppmanas söka hjälp

2025 06 28

Tusentals svenskar är rädda helt i onödan.

Många människor lider av irrationella rädslor.

Det kallas för fobier, och många är så allvarligt drabbade att det begränsar deras vardag.

Att bota en fobi anses dock inte vara så svårt – även om det kan kännas så.

Här är de vanligaste fobierna

Det finns några fobier som är vanligare än andra, rapporterar GP.

Runt fem procent av Sveriges befolkning lider av någon fobi.

Vanligast är att ha fobi för smitta, att flyga, blod och sprutor, och trånga utrymmen, uppger psykologen Jeremy Ray som är verksam vid Göteborgs Universitet, enligt tidningen.

En fobi är någonting mer än bara vanlig rädsla. Fobier påverkar människors liv på riktigt.

Rädslan beskrivs som irrationell.

– Det är inte rimligt hur rädd man blir och man är medveten om att det är orimligt. Det kan finnas en logik i att vara rädd men inte så mycket, säger Jeremy Ray till tidningen.

Social ångest vanligt

Vissa fobier har större påverkan på vardagslivet än andra.

Psykologen Fingal Bruhn sade till SR att den vanligaste fobin, eller i alla fall den fobi som han behandlar flest människor för, är en form av ångest inför sociala situationer.

– Den vanligaste fobin som vi behandlar, det är faktiskt social fobi, eller social ångest som vi också kallar det. Och det kan vara väldigt begränsande, sade Fingal Bruhn till radiokanalen förra året.

Social fobi kan påverka ens liv i mycket hög utsträckning, eftersom man då har fobi för något som man inte kan undvika.

– På något sätt så är det lite paradoxalt med de här djurfobierna, som till exempel spindlar och ormar, att vi kan vara extremt rädda för dem, alltså väldigt stark fobi, men det behöver inte nödvändigtvis begränsa oss så himla mycket i vardagen, beroende på var vi bor och vad vi har för intressen, säger han.

Social fobi kan däremot vara väldigt begränsande.

Det kan dock hjälpa att utsätta sig för sin fobi lite i taget för att successivt bli av med rädslan.

Går att bota

Social fobi kan vara extra svårt, men även andra fobier kan ha stor påverkan på vardagen.

Vanliga fobier är bland annat höjdskräck, torgskräck, cellskräck och hypokondri, alltså rädslan för att drabbas av en allvarlig sjukdom.

Fobier är dock ganska lätta att bota genom bland annat KBT, säger Jeremy Ray till GP.

– Det är en av de mest framgångsrika och lättaste behandlingsformerna. Det är lätt att få hjälp att bli botad, säger han till tidningen.

Foto: Alexandra Gorn

Text: Redaktionen