Läget förvärras för Volvo

2023 06 26

Ukraina har svartlistat det svenska storföretaget Volvo Cars största ägare, Geely Holding.

Det meddelade ukrainska myndigheter under midsommarhelgen.

Anledningen till beslutet är att Geely fortsätter att sälja fordon i Ryssland, betalar skatt i landet och därmed göder den ryska krigskassan.

Kinesiska Geely är största ägare i biltillverkaren Volvo Cars och näst största ägare i lastbils- och busstillverkaren Volvo.

På årsbasis uppges Geely ha mer än fördubblat nettovinsten i Ryssland, rapporterar tidningen Affärsvärlden.

– Geely har fortsatt att betala skatt till Rysslands budget, aktivt stödja dess ekonomi och följaktligen sponsra aggressionen mot Ukraina vid en tidpunkt då de flesta biltillverkare från Europa, Japan och Korea slutade sälja på den ryska marknaden efter invasionen av Ukraina, framhåller den ukrainska antikorruptionsmyndigheten Nazk i ett uttalande, enligt tidningen.

Utreder bojkott

Nu utreder Försvarsmakten det fortsatta samarbetet med Volvo Cars, rapporterar Di.

Det svenska försvaret uppges vara nära att inleda en bojkott av fordon från det svenska storföretaget.

– Frågan är nationell och berör flertalet myndigheter och organisationer. Det är därför viktigt att frågan bereds gemensamt i staten. Initiala kontakter mellan myndigheter är tagna, framhåller Marie Tisäter, kommunikatör vid Försvarsmakten, i en kommentar till Di.

”Det finns en förvirring”

Enligt Volvo Cars har det uppstått en ”förvirring” i rapporteringen om Geely Holding.

I en intervju med DN framhåller Magnus Holst, som arbetar med PR och kommunikation på svenska Volvo Cars, att ”det finns en förvirring kring vad som är Geely Holding och vad som är Geely Auto”.

– Vår huvudägare är Geely Holding. Geely Holding är också delägare i ett bilföretag som heter Geely Auto. Vi ägs inte av Geely Auto, jag vill bara poängtera det, säger han till DN.

Volvo Cars har, till skillnad från storägaren Geely Holding, lämnat Ryssland helt och hållet.

– Vi drog oss ur Ryssland i februari förra året och vi har avvecklat vårt säljbolag i Ryssland, säger Magnus Holst till DN.

Flera aktörer diskuterar bojkott

Även Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen utreder en potentiell bojkott av Volvo Cars.

– Vi vill inte att några av Västra Götalandsregionens invånares skattepengar ska bli skattepengar i Ryssland och finansiera kriget, säger Håkan Andersson (S), ordförande i styrelsen för fastighet, stöd och service i regionen, till SR Ekot.

Foto: A. Cai

Text: Redaktionen