UPPGIFTER: Fördel Ukraina – Ryssland tvingas till ny strategi

2022 10 31

Det kommande vintervädret väntas gynna de ukrainska väpnade styrkorna.

Temperaturen är på väg ned i Ukraina, och minusgrader kommer sannolikt vara till Ukrainas fördel.

Det hävdar tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, som menar att fryst åkermark lär göra de ukrainska framryckningarna enklare.

Dessutom blir logistiken än mer avgörande, vilket inte är goda nyheter för Ryssland.

Kan tvingas pausa offensiver

Enligt ISW riskerar Putin behöva pausa nya ryska offensiver, trots att diktatorn mobiliserat för att öka den militära närvaron i Ukraina.

Nu kan de tvingas vänta till vårens tjällossning har ägt rum. Under tiden kommer ryssarna sannolikt att byta strategi till att försöka hålla frontlinjen.

– Den ryska partiella mobiliseringen strömmar alltså in styrkor till Ukraina nu på ett sätt som sannolikt är tänkt att stärka upp det ryska försvaret och tillåta ryska styrkor att hålla sina positioner mot förväntade ukrainska motoffensiva operationer under resten av hösten och in i den farliga vinterperioden, uppger ISW.

Rysk riskminimering

För Rysslands del handlar det numera om att inte fallera helt när de ukrainska styrkorna rycker fram och tar tillbaka mer land från ockupanterna.

– Ryssarna spelar för oavgjort och hoppas på att undvika en kollaps i deras frontlinje innan vintern sätter in, säger Samir Puri vid International Institute for Strategic Studies, till CNN.

– Om de kan behålla frontlinjen vid jul ungefär som den är, så är det en stor framgång för ryssarna med tanke på hur fel det har gått för dem sedan februari.

Ny general

Efter stora motgångar på slagfältet utsåg även Putin en ny överordnad befälhavare för invasionen – Sergey Surovikin.

Ingenting tyder dock på att den nya generalen skulle kunna leda sina styrkor till framgångar före årsskiftet, skriver CNN.

Inte med tanke på den långsamma takten samt de ukrainska motoffensiverna.

Driver ryssarna österut

Ukraina fokuserar nu främst på att driva ryssarna österut, enligt ISW.

En framgångsrik offensiv i Donbas skulle skicka ytterligare en mäktig signal till Kreml. Ukraina är även angelägna om att rycka fram ännu mer innan temperaturerna sjunker och den fulla effekten av stigande energipriser peakar i Europa.

– Det finns så många anledningar till att det finns ett incitament för Ukraina att få saker gjorda snabbt, säger Keir GIles, konsultassistent vid Chatham Houses, till CNN.

– Vinterenergikrisen i Europa och energiinfrastruktur som förstörs i Ukraina kommer alltid att vara ett motståndsprov för Ukraina och dess västerländska stödjare.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen