UPPGIFTER: Fördel Ukraina – Ryssland tvingas till ny strategi

2022 10 31

Det kommande vintervädret väntas gynna de ukrainska väpnade styrkorna.

Temperaturen är på väg ned i Ukraina, och minusgrader kommer sannolikt vara till Ukrainas fördel.

Det hävdar tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, som menar att fryst åkermark lär göra de ukrainska framryckningarna enklare.

Dessutom blir logistiken än mer avgörande, vilket inte är goda nyheter för Ryssland.

Kan tvingas pausa offensiver

Enligt ISW riskerar Putin behöva pausa nya ryska offensiver, trots att diktatorn mobiliserat för att öka den militära närvaron i Ukraina.

Nu kan de tvingas vänta till vårens tjällossning har ägt rum. Under tiden kommer ryssarna sannolikt att byta strategi till att försöka hålla frontlinjen.

– Den ryska partiella mobiliseringen strömmar alltså in styrkor till Ukraina nu på ett sätt som sannolikt är tänkt att stärka upp det ryska försvaret och tillåta ryska styrkor att hålla sina positioner mot förväntade ukrainska motoffensiva operationer under resten av hösten och in i den farliga vinterperioden, uppger ISW.

Rysk riskminimering

För Rysslands del handlar det numera om att inte fallera helt när de ukrainska styrkorna rycker fram och tar tillbaka mer land från ockupanterna.

– Ryssarna spelar för oavgjort och hoppas på att undvika en kollaps i deras frontlinje innan vintern sätter in, säger Samir Puri vid International Institute for Strategic Studies, till CNN.

– Om de kan behålla frontlinjen vid jul ungefär som den är, så är det en stor framgång för ryssarna med tanke på hur fel det har gått för dem sedan februari.

Ny general

Efter stora motgångar på slagfältet utsåg även Putin en ny överordnad befälhavare för invasionen – Sergey Surovikin.

Ingenting tyder dock på att den nya generalen skulle kunna leda sina styrkor till framgångar före årsskiftet, skriver CNN.

Inte med tanke på den långsamma takten samt de ukrainska motoffensiverna.

Driver ryssarna österut

Ukraina fokuserar nu främst på att driva ryssarna österut, enligt ISW.

En framgångsrik offensiv i Donbas skulle skicka ytterligare en mäktig signal till Kreml. Ukraina är även angelägna om att rycka fram ännu mer innan temperaturerna sjunker och den fulla effekten av stigande energipriser peakar i Europa.

– Det finns så många anledningar till att det finns ett incitament för Ukraina att få saker gjorda snabbt, säger Keir GIles, konsultassistent vid Chatham Houses, till CNN.

– Vinterenergikrisen i Europa och energiinfrastruktur som förstörs i Ukraina kommer alltid att vara ett motståndsprov för Ukraina och dess västerländska stödjare.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen