UPPGIFTER: Förbereder för “fullskaligt krig” mot Natos medlemsländer

2023 12 18

Den ryska militären uppges nu genomföra stora förändringar.

Det är den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War som nu meddelar att flera ryska militärdistrikt just nu omorganiserar och expanderar.

Det rör sig om Västra militärdistriktet, Leningrads militärdistrikt och Moskvas militärdistrikt.

Enligt institutet pekar förändringarna på att Ryssland gör sig redo för ett “fullskaligt krig” mot Nato.

Det framhåller ISW i en lägesuppdatering.

“Förbereder Ryssland”

ISW meddelar att de stora förändringarna i den militära struktureringen innebär att man förbereder för konventionellt krig med Natos medlemsländer.

– Den ryska militären delar för närvarande upp det västra militärdistriktet för att reformera LMD och Moskvas militärdistrikt som en del av ett långsiktigt omstrukturerings- och expansionsarbete som syftar till att förbereda Ryssland för ett potentiellt framtida storskaligt konventionellt krig mot Nato, förklarar tankesmedjan.

Bygger upp vid Nato-gränsen

Det västra militärdistriktet har ansvar för den ryska gränsen med Natoländer som Litauen, Lettland, Estland och Finland, men har under en längre tid lagt resurser på kriget i Ukraina.

Omorganiseringen väntas nu leda till att Ryssland omfördelar sina militära resurser, vilket innebär ökad militär närvaro längs med gränserna mot Natoländer.

– Återupprättandet av Leningrads militärdistrikt och Moskvas militärdistrikt är sannolikt avsett att balansera ryska operativa krav i Ukraina med rysk militär positionering längs den ryska gränsen mot Nato, fortsätter ISW.

Har varnat

Vladimir Putin har gått ut med en varning för “problem” längs med den finländska gränsen efter det att Finland officiellt blivit medlemmar i Nato.

– De tog Finland och drog in det i Nato! Varför? Hade vi några dispyter med Finland? Alla tvister, även de av territoriell karaktär i mitten av 1900-talet, har alla lösts för länge sedan, sade Putin enligt CNN.

“Kommer bli problem”

Vidare förklarade Putin att problem är att vänta.

– Det fanns inga problem, men nu kommer det att finnas, eftersom vi nu kommer att skapa Leningrads militärdistrikt där och definitivt koncentrera militära enheter dit.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen