UPPGIFTER: Flera personer förgiftade av populärt godis

2024 03 25

Flera svenskar har troligtvis förgiftats av att konsumera lakrits.  

Det uppger Peder af Geijerstam, ST-läkare i allmänmedicin och doktorand vid Linköpings universitet, enligt SVT Nyheter. 

Forskaren har nyligen publicerat en studie som visar att ett intag av lakrits kan leda till höjt blodtryck och i slutändan till så kallad ”lakritsförgiftning”.

Peder af Geijerstam bedömer att fler drabbas av fenomenet än vad som rapporteras, eftersom sjukvården troligtvis missar många fall av lakritsförgiftning.

Det finns sannolikt ett betydande mörkertal, uppger forskaren.

– Det kommer åtminstone någon gång per år att patienter söker vård för högt blodtryck som sedan visar sig bero på lakritskonsumtion. Sannolikt är mörkertalet stort för läkare är säkert dåliga på att fråga om lakritskonsumtion, säger han till tv-kanalen. 

Blev akut sjuk

En av de som drabbats är en man från Trelleborg.

I en intervju med SVT berättar skåningen att han blev akut sjuk efter ett dagligt intag av lakrits.

– Jag märkte att något var helt galet. Benen var som spagetti eller gelé. Jag orkade knappt gå. Som tur var tvingade min sambo iväg mig till akuten, säger han till tv-kanalen.

Inne på akuten konstaterade en läkare att mannen insjuknat på grund av lakritskonsumtionen. Nu väntar månader av rehabilitering innan han blir återställd.

– Om jag inte åkt in så hade jag blivit liggande och antagligen aldrig mer rest mig, säger mannen till SVT.

Ny upptäckt: Små mängder höjer blodtrycket

I studien har Peder af Geijerstam och hans forskarkollegor gjort en ny upptäckt om lakrits.

Forskare har tidigare fastställts att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck, men studien har för första gången kunnat påvisa  att även små mängder höjer blodtrycket. 

– I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger Peder af Geijerstam i en kommentar till studien. 

Studien visar även att de individer som reagerar kraftfullast visar tecken på belastning av hjärtat vid ett dagligt intag av små mängder lakrits.

Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet och en av studiens författare, understryker att resultatet bör tas på  största allvar.

– Våra resultat ger anledning att iaktta en ökad försiktighet avseende rekommendationer och etikettering för livsmedel med lakrits, framhåller professorn.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen


JUST NU: Svensk film utses till en av världens bästa – finns på Netflix

2025 06 27

En modern svensk klassiker har utsetts till en av världens bästa filmer under 2000-talet.

Bakom utmärkelsen står ansedda The New York Times.

Den amerikanska tidningen har utsett de 100 bästa filmerna som släppts sedan millennieskiftet.

På listan utmärker sig en svensk film.

Baserad på succébok

Det handlar om Tomas Alfredsons drama “Låt den rätte komma in” från 2008, baserad på Johan Ajvide Lindqvists bok från fyra år tidigare.

Filmen landar på 70:e plats för New York Times jury.

– Den här är för de utstötta. Tomas Alfredsons drama utspelar sig mestadels med en kylig känsla av lugn och följer en vänskap mellan en distanserad pojke, Oskar, och hans udda granne, Eli, som mycket väl kan vara en vampyr, framhåller tidningen om klassikern.

– Filmen är dämpad, blodig när det behövs, men sympatisk mot huvudkaraktärernas utmaningar och generös i hur den porträtterar deras koppling samtidigt som den driver vampyrfilmen i nya riktningar.

Romantisk skräckfilm

“Låt den rätte komma in” beskrivs som en romantisk skräckfilm och går att streama på bland annat Netflix och TV4 Play.

Den utspelar sig i Blackeberg, en förort i Stockholm, i början av 1980-talet. Huvudkaraktären Oskar är mobbad i skolan, men livet förändras när han blir kär i grannflickan Eli. 

Ännu mer komplicerat blir det när han inser hennes stora hemlighet.

LÄS MER: Netflix största succé någonsin är tillbaka – ny säsong kommer nu

Höga betyg

Både boken och filmen har fått ett starkt mottagande även bland den svenska publiken.

När filmen släpptes fick den 4 av 5 plus av Aftonbladet.

SvD gav samma betyg.

Fram­förallt kan Tomas Alfredson konsten att berätta i bilder istället för i ord om ett samhälle där hjärtan förvandlats till istappar och var och en får klara sig bäst den kan, men också om kärlek som uppbrott och befrielse, kärlek varm och röd som blod på vit smältande snö, recenserade Jeanette Gentele på tidningen efter premiären 2008.

På förstaplatsen

På omdömessajten Imdb samlar “Låt den rätte komma in” betyget 7,8 av 10. 

År 2010 gjordes en amerikansk version av filmen.

Etta på New York Times lista hamnar “Parasit”, en sydkoreansk satirthriller, från 2019.

LÄS MER: Jättefiasko för påkostade filmen – “värsta i modern historia”

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Nytt besked om vaccin från USA – “kommer chocka världen”

2025 06 27

Nya vaccinrekommendationer utfärdas i USA.

Det är en nytillsatt panel av den amerikanska hälsoministern Robert F Kennedy Jr, som tidigare i juni avskedade samtliga 17 medlemmar som fram till dess ingick i panelen, som går ut med rekommendationen.

Enligt de nya råden ska det bli förbjudet att använda konserveringsmedlet timerosal i influensavaccin.

– En förändring som sannolikt kommer att chockera det globala medicinska och vetenskapliga samfundet och eventuellt påverka framtida vaccintillgänglighet, rapporterar The Guardian efter beskedet.

Gäller alla åldersgrupper

Vid tre stycken omröstningarna sad panelmedlemmarna ja till att begränsa timerosal i vaccin för säsongsinfluensa.

Rekommendationen gäller för alla åldersgrupper.

– Risken med influensa är så mycket större än den, så vitt vi vet, obefintliga risken med timerosal, säger Cody Meissner, professor i pediatrik vid Datmouths Geisel School of Medicin, till den brittiska tidningen.

Han var den enda av panelens sju medlemmar som röstade nej.

– Jag skulle avsky om folk inte får influensavaccin eftersom det enda tillgängliga preparatet innehåller timerosal. Jag tycker det är väldigt svårt att rättfärdiga.

FHM: Inga skadliga effekter

Vaccinmotståndare har i årtionden lyft frågan om konserveringsmedlet, som använts i vacciner i nästan hundra år.

I början av 2000-talet togs timerosal bort från majoriteten av barn- och vuxenvaccin som en försiktighetsåtgärd. Beslutet fick kritik av experter som menade att det skickade blandade signaler då konserveringsmedlet inte har några påvisbara skadliga effekter.

Även Folkhälsomyndigheten framhåller att det inte upptäckts några skadliga effekter av timerosal.

– Läkemedel som använder tiomersal som konserveringsmedel innehåller cirka 25 mikrogram kvicksilver, vilket motsvarar 2-3 portioner insjöfisk. När vacciner innehåller restmängder av tiomersal är mängden vanligtvis cirka 50-1000 gånger lägre, förklarar myndigheten.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen