UPPGIFTER: Flera personer förgiftade av populärt godis
2024 03 25
Flera svenskar har troligtvis förgiftats av att konsumera lakrits.
Det uppger Peder af Geijerstam, ST-läkare i allmänmedicin och doktorand vid Linköpings universitet, enligt SVT Nyheter.
Forskaren har nyligen publicerat en studie som visar att ett intag av lakrits kan leda till höjt blodtryck och i slutändan till så kallad ”lakritsförgiftning”.
Peder af Geijerstam bedömer att fler drabbas av fenomenet än vad som rapporteras, eftersom sjukvården troligtvis missar många fall av lakritsförgiftning.
Det finns sannolikt ett betydande mörkertal, uppger forskaren.
– Det kommer åtminstone någon gång per år att patienter söker vård för högt blodtryck som sedan visar sig bero på lakritskonsumtion. Sannolikt är mörkertalet stort för läkare är säkert dåliga på att fråga om lakritskonsumtion, säger han till tv-kanalen.
Blev akut sjuk
En av de som drabbats är en man från Trelleborg.
I en intervju med SVT berättar skåningen att han blev akut sjuk efter ett dagligt intag av lakrits.
– Jag märkte att något var helt galet. Benen var som spagetti eller gelé. Jag orkade knappt gå. Som tur var tvingade min sambo iväg mig till akuten, säger han till tv-kanalen.
Inne på akuten konstaterade en läkare att mannen insjuknat på grund av lakritskonsumtionen. Nu väntar månader av rehabilitering innan han blir återställd.
– Om jag inte åkt in så hade jag blivit liggande och antagligen aldrig mer rest mig, säger mannen till SVT.
Ny upptäckt: Små mängder höjer blodtrycket
I studien har Peder af Geijerstam och hans forskarkollegor gjort en ny upptäckt om lakrits.
Forskare har tidigare fastställts att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck, men studien har för första gången kunnat påvisa att även små mängder höjer blodtrycket.
– I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger Peder af Geijerstam i en kommentar till studien.
Studien visar även att de individer som reagerar kraftfullast visar tecken på belastning av hjärtat vid ett dagligt intag av små mängder lakrits.
Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet och en av studiens författare, understryker att resultatet bör tas på största allvar.
– Våra resultat ger anledning att iaktta en ökad försiktighet avseende rekommendationer och etikettering för livsmedel med lakrits, framhåller professorn.
Foto: A. Jostelius
Text: Redaktionen