UPPGIFTER: Flera misstänkta IS-soldater kan återvända

2022 11 10

Fängslade svenska medborgare som misstänks för kopplingar till terrororganisationen IS kan återvända till Sverige.

Fångarna kontrolleras av den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och dess politiska gren, PYD. Två organisationer som regeringen nyligen tog avstånd från. Ett besked som fick kurderna att ryta ifrån.

– Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt? Då får Sverige stå för sina egna medborgare. Kom och hämta dem, sa  Shiyar Ali, PYD:s representant i Sverige, till TV4.

Tiotal svenskar

Ett tiotal personer kan återvända till Sverige, rapporterar SR Ekot med hänvisning till kurdiska uppgifter. Männen sitter fängslade i nordöstra Syrien.

Den islamiska statens kalifat kollapsade 2019.

– Sedan dess har männen suttit i fängelser, utan rättegång, framhåller Ekot.

Kurdiska myndigheter uppger att de har bevis på att en del av männen har deltagit i strider och ingått i ökända IS-förband som bestod av utländska trupper.

Ny lag

När männen åkte till Syrien var det inte olagligt att ansluta sig till en terrororganisation enligt svensk lag. Den nya terrorlagen som innebär att samröre med terrororganisationer förbjuds instiftades först 2020.

Enligt uppgifter till SR Ekot pågår det dock förundersökningar mot en del av männen. De utreds bland annat för krigsbrott.

Sätter hopp till regeringen

Hos flera av männens anhöriga har en strimla hopp tänts efter regeringen och kurdernas senaste utspel.

Jag undrar vad som händer nu. Jag hoppas ju att min son ska få komma hem så snart som möjligt, jag hoppas att regeringen tar hem dem, det har gått alldeles för lång tid, säger en kvinna till SR.

"I slutändan svensk medborgare"

En annan kvinna, vars bror är fängslad i Syrien, sätter sitt hopp till Sveriges nya regering.

–  Jag hoppas verkligen regeringen tar hänsyn till att han i slutändan är svensk medborgare. Han ska ha samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. Han har rätt att få komma hem, och han är skyldig att lagföras om han har begått något brott, säger hon till radiokanalen.

Foto: K. Kouchpeydeh

Text: Redaktionen