UPPGIFTER: Flera friidrottare spårlöst försvunna

2022 07 29

Fyra friidrottare och en tränare från Eritrea uppges vara spårlöst försvunna efter världsmästerskapet i Euguene, USA.

De fem männen tillhör Eritreas landslag. Den exakta orsaken till deras försvinnande är fortfarande oklar, rapporterar Fox 12 Oregon.

Männen anmäldes försvunna under söndagen – den sista dagen av mästerskapet.

Polisen uppger att det handlar om följande individer:

  • Ande Filmon, 24 år
  • Habtom Samuel Keleta, 18 år
  • Berhe Asgedom Nigusse, 44 år
  • Merhawi Mebrahtu Teweldebererhan, 18 år
  • Yemane Teklehaim Haileselassie, 24 år

Vistats på universitetsbostäder

I ett uttalande till FOX 12 säger delstatspolisen att männen tillfälligt bodde i universitetsbostäder, som användes av idrottare under mästerskapet, när de fick larmet om deras plötsliga försvinnande.

Kan ha flytt landet

Eritrea är ett land i nordöstra Afrika vid Röda havets kust. Det råder för närvarande inbördeskrig och stor politisk oro i landet.

Tidigare har idrottare från tumultartade regioner använt sportevenemang som en möjlighet att fly från sitt hemland. 

– Eritreas regering är fortfarande en av världens mest repressiva. De utsätter sin befolkning för omfattande tvångsarbete och värnplikt, och har infört restriktioner för yttrandefrihet, åsiktsfrihet och trosfrihet i landet, rapporterar människorättsorganisationen Humans Rights Watch.

Stjärnan lämnade landet

Eritreanska idrottare har tidigare tagit tillfället i akt och försvunnit under stora mästerskap.

Världsstjärnan Weynay Ghebresilasie, som tävlar i 3 000 meter hinder, försvann under OS 2012 i London.

Han sökte sedermera asyl i Storbritannien och är i dag bosatt i landet.

– Jag älskar fortfarande mitt land väldigt mycket. Det är de hårda förhållandena och bristen på grundläggande mänskliga rättigheter där som har tvingat mig att söka asyl, sa Weynay Ghebresilasie till The Guardian i samband med att han sökte asyl i Storbritannien.

Foto: A. Venturi resp E. Akhere Unuabona

Text: Redaktionen


Sverige kräver USA på hundratals miljoner kronor

2025 03 23

Hundratals miljoner kronor sitter fast i USAID – pengar som Sverige nu kräver få tillbaka.

Sverige har tillsammans med Norge och Nederländerna fört över minst 15 miljoner dollar (cirka 152 miljoner kronor) till USAID – pengar som skulle gå till hjälp för bönder i fattiga länder.

Men efter att den amerikanska biståndsmyndigheten stängts ner av Donald Trump i början av året har pengarna suttit fast i flera månader, enligt uppgifter till Aftonbladet.

“Ett bekymmer för oss”

Dessutom har den svenska biståndsmyndigheten Sida gått in med ytterligare tolv miljoner dollar (cirka 122 miljoner kronor) i ett annat USAID-projekt som också är frysta.

Pengar som Sida nu försöker driva in – utan framgång.

Det är nämligen helt tyst från amerikanskt håll när man försöker ta kontakt.

En mycket problematisk situation, menar Sidas talesperson Julia Lindholm.

– Det är ett bekymmer för oss, särskilt eftersom vi vill att våra partnerorganisationer ska kompensera för det arbete de redan har lagt ner på programmen, säger Lindholm till AP.

“Ett hårt slag för fattiga”

USAID var världens största biståndsgivare och stod för 42 procent av allt humanitärt bistånd i världen innan man stängdes ner av Trump.

Redan i samband med att myndigheten stängdes ner i februari larmade Sida för stora konsekvenser globalt.

– Vi kan konstatera att det är ett hårt slag för både världens fattiga och utsatta och för globala samarbeten om USA drar sig ur biståndet i världen. Att allt detta sker när fattigdomen ökar, konflikterna och antalet flyktingar är rekordmånga samtidigt som det demokratiska utrymmet minskar, är problematiskt, sade Sidas avdelningschef Annika Otterstedt då.

Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Grönt ljus till militären – enorm order från Trump

2025 03 24

USA:s president Donald Trump uppges ha gett klartecken till militären.

Det enorma byggprojektet av en järnkupol, en så kallad “Golden Dome”, som ska skydda USA från robotangrepp ska ha fått grönt ljus.

Och det blir en rejäl prislapp.

Vita huset har gett besked att kupolen har i stort sett högsta prioritet och inga kostnader kommer att hållas igen för att möjliggöra bygget, uppger CNN som talat med amerikanska militära tjänstemän.

– Just nu är Golden Dome verkligen en plan, säger en av källorna till kanalen.

Lär kosta miljarder

USA, med god hjälp av Elon Musk och den tillfälliga myndigheten Doge, har hittills försökt kapa flera utgifter i bland annat militären.

Det kommer dock sannolikt inte att gälla Golden Dome.

Exakt vad en framtida kostnad kommer att landa på är svårt att bedöma, men troligen handlar det om miljarder dollar för att bygga och underhålla, säger samma källa.

Steve J. Morani, högt uppsatt tjänsteman vid Pentagon, har bekräftat att arbetet pågår.

– I överensstämmelse med att skydda hemlandet och enligt president Trumps [verkställande order] arbetar vi med den industriella basen och [med] försörjningskedjans utmaningar med att få upp Golden Dome, säger han vid en konferens i Washington.

Experter skeptiska

Golden Dome är inspirerat av det israeliska luftvärnsrobotsystemet Iron Dome och används för att skjuta ned raketer och skydda landet mot attacker.

Experter är skeptiska till en motsvarighet i USA, bland annat på grund av landets storlek.

– Hur ska man göra det i USA? Du kan inte bara göra det vid gränserna och vid kusten, eftersom interkontinentala ballistiska robotar kan återinträda i atmosfären över Kansas, säger en av CNN:s källor.

Mark Montgomery, pensionerad konteramiral, tror att det kan vara möjligt först om uppemot tio år. Men även då kommer det att finnas begränsningar.

– Ju mer du vill ha det till 100 procent, desto dyrare kommer det att bli, säger Montgomery.

Hotet "verkligt och växande"

Redan i januari aktualiserades frågan. Enligt en rapport från Robert Spoofer, somt tidigare jobbade med kärn- och robotförsvarspolkicy i förra Trumpadministrationen, är hotet mot USA “verkligt och växande”.

Vi vill få vår militär att börja bygga den stora Iron Dome-missilförsvarsskölden, som kommer att tillverkas helt och hållet i USA, mycket av det här i Arizona, sade Trump, enligt Newsweek under ett valmöte i Phoenix.

Enligt tidningen skulle projektet kunna kosta motsvarande cirka en procent av försvarsbudgeten.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen