UPPGIFTER: Fjärrstyrda laddningar som detonerade

2022 09 28

På onsdagskvällen kommer nya uppgifter kring de misstänkta sprängningarna på Nord Stream 1 och 2. 

Det är en brittisk försvarskälla som hävdar för brittiska kanalen Sky News att läckorna på gasledningarna orsakats av en fjärrstyrd laddning. 

–   Minorna kan ha sänkts ner på sjöbotten med hjälp av en lång lina som släppts från kanten av en båt eller placerats intill Nord Stream 1 och 2 med hjälp av en undervattensdrönare och det kan ha skett för flera månader eller år sen, uppger försvarskällan till kanalen. 

För grunt för u-båt

Källan utesluter att en u-båt kan ha varit inblandad i attentatet då Östersjön helt sonika är för grund vid de aktuella platserna för att utföra en sådan handling. 

Om den brittiska källan är rätt ute understryker det tesen att det är en medveten handling som skapat läckaget på de ryska gasledningarna.  

Både EU och Sverige har i dag framhållit just det, att det mesta talar för att det är ett medvetet angrepp ledningarna. 

Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, sa under en presskonferens i kväll: 

– Det är inte ett pojkstreck om man säger så, sa hon och underströk att det krävs stor sprängkraft för att orsaka sådan skada.  

Vidare påpekade hon:  

– Det är inte ett direkt angrepp mot Sverige. Men de här detonationerna måste ses i ljuset av det säkerhetspolitiska läget. 

Polen och Ukraina mer konkreta

Polen och Ukraina har varit mer konkreta och hävdat att det är Ryssland som ligger bakom sprängningarna. 

Företrädare för Ryssland har sagt att anklagelserna från de båda länderna är “förutsägbart dumma och absurda” eftersom ledningarna är byggda av Ryssland och förser Europa med rysk gas.  

Text: Redaktionen