UPPGIFTER: EU siktar in sig på Putins flickvän i nästa sanktionspaket

2022 05 06

Rysslands presidents beryktade älskarinna Alina Kabaeva kan ingå i EU:s sjätte sanktionspaket mot landet.

På listan i EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland uppges ett namn sticka ut: Alina Kabaeva. 

Kvinnan har sedan tidigare en romantisk historia med landets president Vladimir Putin, uppger CNN.

Listan inte klar

Källan till uppgifterna är två europeiska diplomater, som även meddelar att namn både kan läggas till och tas bort från de som drabbas av EU-sanktionerna.

“Diskussioner pågår”

EU har fortfarande inte officiellt utfärdat förslaget, men enligt CNN kan det ske redan under fredagen. För närvarande pågår ett möte mellan EU-ambassadörer i Bryssel om saken.

– Diskussioner pågår. Det är inte lätt som en plätt, men vi får vänta och se, säger en av källorna till kanalen.

Före detta gymnast

Alina Kabaeva är 38 år gammal och före detta framgångsrik gymnast. Hon kopplades samman med Putin för första gången redan för över tio år sedan.

Diktatorn har emellertid förnekat att han är i ett förhållande med kvinnan.

USA uppges tveka

Redan i april diskuterade amerikanska tjänstemän huruvida även USA skulle rikta sanktioner mot den 38-åriga kvinnan. 

Enligt Wall Street Journal var landet oroliga över att Putin skulle ta sanktionen personligt och eskalera kriget i Ukraina än värre.

Inflytelserik patriark på listan

En annan profil som uppges ingå i sanktionspaketet är patriarken för rysk-ortodoxa kyrkan Vladimir Michajlovitj Gundjajev, mer känd som som patriark Krill, säger samma diplomatkällor till CNN.

Krill blev utsedd till patriark av Moskva 2009 och har kanske det största inflytandet i Ryssland utanför landets politiska topp, framför allt inom religion och andra ekumeniska frågor.

Zelensky om oljan

Det nya sanktionspaketet från EU sägs bli det tuffaste hittills mot Ryssland och Putin. I paketen förväntas även ingå ett totalstopp för import av rysk olja, något som Ukrainas president Volodymyr Zelensky vädjat om under en längre period. 

– En del av våra vänner och partners förstår att det är andra tider nu, att det inte längre är en fråga om affärer och pengar. Det är en fråga om överlevnad, säger han till BBC och kallar EU:s ryska oljeköp för “blodspengar”.

Oljan fasas ut

Oljeemabargot väntas dock inte sättas in tvärt utan pågå under en utfasningsperiod på upp till ett halvår.

– Vi kommer att försäkra att vi fasar ut rysk olja på ett ordnat sätt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen