UPPGIFTER: Erdogan har skickat in kontroversiell ansökan

2024 09 02

I oktober 2005 inledde Turkiet medlemskapsförhandlingar med EU.

Nästan 20 år senare är landet fortfarande inte EU-medlem.

På grund av en kontinuerlig tillbakagång när det gäller demokrati, rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter i landet har anslutningsförhandlingarna mellan EU och Turkiet stått stilla sedan juni 2018.

Nu vänder Turkiet blicken åt ett annat håll.

Landet har formellt ansökt om att få gå med i BRICS, rapporterar Bloomberg.

Ett kontroversiellt beslut.

BRICS-gruppen består av några av världens värsta diktaturer som Kina, Ryssland och Iran.

Övriga medlemmar i samarbetet är Indien, Brasilien, Egypten, Sydafrika, Etiopien och Förenade Arabemiraten. BRICS framhåller sig själv som ett alternativ till vad dess medlemmar ser som västdominerade institutioner, till exempel Världsbanken och Internationella valutafonden.

Enligt nyhetsbyrån anser Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ett BRICS-inträde är den bästa vägen framåt.  

– Erdogans administration anser att den geopolitiska tyngdpunkten håller på att flyttas bort från välutvecklade ekonomier i väst.

– Den diplomatiska riktningsförändringen återspeglar Turkiets strävan efter att stärka sina band med samtliga sidor i en multipolär värld, samtidigt som man uppfyller sina skyldigheter som en nyckelmedlem i Nato, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån hänvisar till ett uttalande från Erdogan i helgen.

– Turkiet kan bli ett starkt, välmående och effektivt land om vi förbättrar våra relationer med öst och väst samtidigt. Alla andra metoder än detta kommer inte att gynna Turkiet, det kommer att skada vårt land, sade presidenten under ett anförande i Istanbul.

För flera månader sedan

Turkiet har tidigare utryckt frustration över de strandade medlemsförhandlingarna med EU.

Ansökan till BRICS beror till viss del på den kyliga relationen till EU, men den kopplas även till Nato-samarbetet.

– Det är ett resultat av sprickor mellan Turkiet och andra Nato-medlemmar som uppstått efter att Turkiet upprätthållit nära förbindelser med Ryssland under landets invasion av Ukraina, rapporterar Bloomberg.

Under president Erdogans styre har Turkiet förvisso bidragit med militära förnödenheter till Ukraina, men landet har samtidigt vägrat att ansluta sig till västerländska sanktioner mot Moskva och stärkt samarbetet med Ryssland.

Nyligen lanserades den stora naturgasledningen TurkStream, som går från Ryssland till Turkiet. Via TurkStream ges Ryssland möjlighet att exportera billig gas till länder i Europa.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen


Enorm explosion i Ryssland – jättelikt eldklot stiger mot himlen

2024 09 18

Ett gigantiskt svampformat eldklot stiger mot himlen i Ryssland.

Detta efter en massiv explosion i Tver-regionen nordväst om Moskva, uppger bland annat Reuters.

Se videon längst ned i artikeln.

Händelsen har bokstavligt talat skakat Ryssland.

Flera Nasa-satelliter har reagerat på explosionen och stationer som övervakar jordskalv larmade om en mindre jordbävning i det aktuella området.

Enligt nyhetsbyråns uppgifter handlar det om ukrainsk drönarattack mot en plats där Ryssland förvarar ett stort lager av vapenammunition.

– Overifierade filmer och bilder på sociala medier visar ett enormt eldklot som sprängs högt upp på natthimlen och detonationerna dånade över en sjö i regionen, uppger Reuters reporter. 

Brandmän arbetar för fullt

Myndigheterna i Tver har officiellt gått ut med att en brand rasar i regionen.

Enligt guvernören Igor Rudenya arbetar brandmän med att försöka begränsa elden.

Det skriver han på meddelandeappen Telegram.

Guvernören uppger dock inte vad det är som brinner. Ryska försvarsdepartementet har heller inte svarat på en begäran om att kommentera explosionen.

Stort vapenlager

Enligt tidigare rapporter från rysk statlig media byggde Ryssland upp en arsenal för lagring av missiler, ammunition och sprängämnen i Toropets, en stad på drygt 11 000 invånare i Tver.

Medierna har betonat att det var en “stor arsenal för konventionella vapen”, framhåller Reuters.

George William Herbert från Middlebury Institute of International Studies i Kalifornien har efter att ha granskat dagens, hittills obekräftade, filmer sagt att storleken på explosionen överensstämmer med 200-240 ton av explosiva sprängämnen som detonerats.

Se videon här

Det har efter uppgifterna om explosionen inletts en evakuering i det aktuella området.

Skolor och förskolor har även ställt in verksamheterna, erfar Reuters.

– Rysslands luftförsvarsenheter förstörde 54 drönare som Ukraina skickade över natten mot fem västra ryska regioner, hävdar ryska statliga nyhetsbyråer med hänvisning till en rapport från  ryska försvarsdepartementet.

Det finns hittills inga uppgifter om personskador efter explosionen.

Se videon på explosionerna genom att klicka här (länk till amerikanska tidningen Newsweek)

Foto: Telegram

Text: Redaktionen


Flera telefonsamtal i Sverige kommer förbjudas

2024 09 18

Inom kort kommer ett antal telefonsamtal i Sverige att förbjudas.

Detta eftersom Post- och telestyrelsen (PTS) har fattat beslut om nya regler för vilka samtal som svenska teleoperatörer ska stoppa.

Syftet med regeländringen är att minska risken för att folk utsätts för bluffsamtal från utlandet.

– Telefonbedrägerier är ett allvarligt samhällsproblem, säger Jesper Simons, chef för enheten för nummer och adressering.

"Kommer ge stor effekt"

Många av samtalen som myndigheten pekar ut kommer från utlandet, men maskeras som att de ser ut att ringas från ett svenskt nummer.

Det är bland annat dessa samtal som PTS hoppas komma åt – genom att teleoperatörerna helt enkelt ska stoppa samtalen från att komma fram.

– Vi förväntar oss att reglerna kommer att ge stor effekt och leda till att ännu fler bluffsamtal blockeras, säger Jesper Simons i ett pressmeddelande.

Blir allt vanligare

De skarpa reglerna ersätter det som tidigare enbart var en vägledning för operatörer och som publicerades av PTS förra året.

Tack vare den har redan flera samtal kunnat blockeras, men nu skärps alltså regelverket.

Det innebär i korthet att bluffsamtal från utlandet som ser ut att komma från svenska fastnätsnummer förbjuds på så sätt att operatörer blockerar dem.

Samma sak ska gälla motsvarande samtal som ser ut att komma från svenska mobilnummer, förutsatt att det kontrollerats att numret inte används i utlandet.

I vissa fall ska operatörerna blockera nummerpresentationen istället för att stoppa själva samtalet.

– Telefonbedrägerier har blivit vanligare i Sverige. En stor del använder så kallad spoofing, vilket innebär att telefonnummer förfalskas och gör att det ser ut som att samtalet kommer från någon annan än det faktiskt gör, understryker Post- och telestyrelsen.

Utreder bluff-sms

Utöver samtalsförbuden utreder PTS parallellt frågan om bluff-sms.

Att det skickas textmeddelanden med förfalskade avsändarnamn, till exempel banker eller myndigheter, är en annan form av växande bedrägeri över telefon.

I nuläget saknar PTS effektiva verktyg för att reglera metoden, men utreder just nu om det går att agera mot problemet.

De nya samtalsreglerna för nummer i fasta nätet träder i kraft 4 november 2024. Motsvarande för mobilnummer börjar gälla 3 mars 2025.

Foto: B. Mars

Text: Redaktionen