UPPGIFTER: Erdoğan agerar efter samtal med M-ledaren
2022 10 28
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) ska ha fått en personlig inbjudan av den turkiska presidenten.
Det handlar om ett bilateralt möte som Recep Tayyip Erdoğan har bjudit in Kristersson till, uppger källor till Aftonbladet.
Uppgifterna bekräftas inte från statsministerns presskontakt Siri Steijer, som dock säger till tidningen att det för närvarande arbetas för att ro ett möte i hamn.
Två dagar efter samtalet
Mötet ska enligt samma uppgifter äga rum 8 november.
Beskedet kommer enbart två dagar efter att Ulf Kristersson personligen talat i telefon med den turkiska ledaren.
Ett telefonsamtal som av Regeringskansliet beskrevs som ett “konstruktivt samtal”.
– Ser fram emot att besöka Ankara snart, kompletterade statsministern på Twitter.
Lättnad för Stoltenberg
Att en lösning i förhandlingarna om Natomedlemskapet mellan Turkiet och Sverige närmar sig kommer säkerligen även som en lättnad för militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Tidigare i veckan insinuerades nämligen att han tröttnat på Erdoğans blockad, och själv var beredd att resa till Turkiet för att personligen försöka övertala Turkiets president att släppa in både Sverige och Finland i alliansen.
– Efter besök av finska och svenska tjänstemän i Ankara denna vecka för att ytterligare förhandla om deras anslutning till Nato säger generalsekreterare Stoltenberg att han personligen kommer att besöka Turkiet “inom en snar framtid” för att fortsätta att försöka avsluta Turkiets president Erdoğans blockad av de nordiska anbuden, avslöjade Teri Schultz, reporter på tyska Deutsche Welle, på Twitter i onsdags.
Var överens
Turerna kring det svenska medlemskapet i Nato har varit många.
Sverige var i somras överens med Turkiet om ett avtal som skulle släppa in landet i militäralliansen, efter att Erdoğan vid ett flertal tillfällen bland annat gick ut och krävde att Sverige skulle lämna ut uppemot 70 personer.
De nya tillskotten hyllades av Natoledaren Jens Stoltenberg.
– Det kommer göra Finland och Sverige säkrare, Nato säkrare och alla oss mer säkra. Jag ser fram emot att få se två nya flaggor svaja över Nato, sade generalsekreteraren på en pressträff.
Gemensamt arbete mot terrorism
Sverige, Finland och Turkiet undertecknade ett avtal på Natotoppmötet i Madrid.
Ankara gick med på att lyfta sitt veto mot ett svenskt-finskt Natomedlemskap om länderna uppfyller en rad krav.
Ett av Turkiets krav är att en ”strukturerad samarbetsmekanism för delning av underrättelser i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet” ska inrättas mellan länderna.
– Länderna ska etablera en gemensam, strukturerad dialog och samarbetsmekanism vid alla nivåer av myndigheter, inklusive mellan brottsbekämpande och underrättelsetjänster, står det i avtalet.
Foto: Nato
Text: Redaktionen