UPPGIFTER: Enormt bakslag för Ryssland

2022 05 13

Den ryska arméns försök att korsa floden Donets slutade i en katastrof.

Ukraina attackerade och slog ut minst en – eventuellt två – ryska bataljoner.

Bilder från floden visar den enorma förödelsen.

Uppemot 50 militärfordon uppges ha förstörts och drygt 1 000 ryska soldater beräknas ha dödats i den förkrossande attacken från Ukrainas Väpnade Styrkor, rapporterar brittiska The Times.

Bekräftar attacken

På sociala medier bekräftar Ukrainas försvarsdepartement de stora ryska förlusterna.

– Medlemmar ur den ukrainska armén satte igång semestersäsongen för de ryska styrkorna. Några fick bada i floden och andra brändes i maj-solen, skriver departementet på Twitter.

Blev upptäckta

De ryska styrkorna försökte korsa floden på en tillfälligt byggd pontonbro, men den ukrainska militären upptäckte dem och inledde en intensiv attack.

Bilder från platsen visar hur stora delar av bron flyter runt i vattnet och mängder av förstörda militärfordon i och runt om vattnet.

Enligt en försvarskälla var de ryska styrkorna på väg mot staden Lyman som ligger i regionen Donetsk i östra Ukraina. Staden har drygt 30 000 invånare och ligger cirka tre mil från det misslyckade ryska anfallsförsöket.

Nya försök trots flera misslyckanden

Trots det förödande misslyckandet planerar ryska styrkor att genomföra nya försök för att ta sig över floden, uppger ukrainska försvarskällor enligt CNN.

Tv-kanalen har tagit del av satellitbilder som visar att flera ryska försök att ta sig över floden har misslyckats på flera platser. Åtminstone tre broar har förstörts de senaste dagarna, vilket har resulterat i stora ryska förluster, rapporterar CNN.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen