UPPGIFTER: Partiledare hänger löst

2023 01 02

En av riksdagens partiledare riskerar att förlora jobbet innan nästa val.

Enligt uppgifter till Alltinget hänger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar löst.

– Det är alldeles för tidigt att spekulera om, men jag skulle inte bli förvånad om någon utmanar henne, säger en högt uppsatt V-källa till tidningen.

Källan, som är riksdagsledamot, framhåller att Dadgostar riskerar att tappa makten 2024 när Vänsterpartiets nästa kongress inleds.

– Jag ser ingen i dag som skulle kunna ta över. Vi är inte där än. Men vi kanske skulle kunna vara där innan nästa val, säger V-ledamoten till Alltinget.   

Personfixering och toppstyrning

Riksdagsledamoten framhåller att kritiken mot Dadgostar och partiledningen har intensifierats efter riksdagsvalet. Partiet fick 6,7 procent av rösterna – en minskning med 1,3 procentenheter jämfört med 2018.

Bland annat riktas skarp kritik mot valkampanjen som många vänsterpartister upplever var alldeles för personfixerad på Nooshi Dadgostar.  

V-ledaren förekom på nästintill alla bilder och affischer. Något som Vänsterpartiet annars är kända för att undvika.

Kritik riktas även mot partiledningens styrning.

Flera vänsterpartister upplever att partiet är toppstyrt, rapporterar DN.

– Nooshi Dadgostar gör ett jättebra jobb men hon omger sig bara med gamla kompisar. Det handlar om en enorm maktkoncentration som inte har funnits tidigare, säger en riksdagsledamot till DN.

– Den högsta partitoppen är alldeles för homogen. Det är ett gäng som känner varandra sedan väldigt lång tid tillbaka, och som verkar tycka likadant. De speglar inte bredden i vårt parti, säger en annan V-källa till tidningen.

Två saker

Men den bubblande kritiken handlar inte enbart om partiledningens påstådda järngrepp.

Flera sakpolitiska ageranden stöter också på hård intern kritik.

Framför allt lyfts två saker fram, erfar Alltinget.

Vänsterledningens ja till undantagslagen för fortsätt kalkbrytning på Gotland och frågan om att skicka vapen till Ukraina.

Nedprioriterar klimatfrågan 

Det interna missnöjet mot partistyrelsens svängning i klimatfrågan accelererade för ett år sedan när partiledare Nooshi Dadgostar sa ja till undantagslagen för Cementa.

Agerandet i klimatfrågan målas av flera vänsterpartister upp som en stark bidragande orsak till det svaga valresultatet.

Trots detta uteblev en sådan reflektion i partiets valanalys.

I stället pekades flera partikamrater ut som ansvariga för det nedslående valresultatet.

En av dem är partiets tidigare klimatpolitiske talesperson Jens Holm.

– Ledningen har inte förmågan att vara tillräckligt självkritisk och säga att det snarare var omläggningen av miljö- och klimatpolitiken som var problemet. Att de på kort tid lyckades rasera det förtroende som vi hade byggt upp, säger han till DN.

Vänsterpartiet har avböjt att kommentera uppgifterna om Dadgostars ställning, rapporterar Alltinget.

Text: Redaktionen