UPPGIFTER: En halv miljon ukrainare mystiskt försvunna

2022 04 20

Enligt det ukrainska parlamentet har 500 000 ukrainare deporterats ur landet av Moskva och är okontaktbara.

På onsdagskvällen kommer uppgifter om att Moskva har deporterat en halv miljon människor från Ukraina till just Ryssland, enligt BBC.

Uppgifterna kommer från den humanitära kommitén i Ukrainas parlament.

“Utan samtycke”

– En halv miljon ukrainska medborgare har deporterats från Ukraina till den Ryska Federationen utan samtycke från deras sida, säger Mykyta Poturayev vid Ukrainas parlament. 

Uppgifterna har inte bekräftats.

Får ingen kontakt

Mykyta Poturayev säger att man inte vet vad som har hänt med människorna eller var de är, och uppmanar Röda korset att försöka etablera kontakt.

– Olyckligtvis finns det ingen möjlighet just nu att ta kontakt med de här människorna, säger han på videolänk till medlemmar i Europaparlamentet.

Vet inte deras öde

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskey talade om tusentals försvunna människor som ska ha flytt från den belägrade hamnstaden Mariupol.

– Tyvärr har ett par tusen civila åkt till ryskockuperade territorium och vi vet inte ödet för dessa tusentals människor, säger han enligt CNN.

Saknar vapen

Zelensky meddelade också att Ukrainas trupper saknar vapen som är tillräckligt “seriösa och tunga” för att besegra de ryska trupperna i den belägrade hamnstaden Mariupol. 

Två vägar

Presidenten talar om två sätt att få stopp på dödläget i staden.

– Först och främst involverar det seriösa och tunga vapen. För närvarande har vi inte nog med dessa vapen för att frigöra Mariupol. Den andra vägen är diplomati. Hittills har Ryssland inte hållit med om det, säger han.

USA skickar vapen

Förhoppningsvis för Ukraina är fler vapen på väg. USA meddelade under gårdagen efter att Joe Biden suttit i möte med bland annat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att man fortsätter skicka vapen och assistans till det krigsdrabbade landet.

– Vad vi har gjort här är exakt vad presidenten skulle gjort från början. Vilket är att förse signifikant säkerhetsassistans, ekonomisk assistans och stöd till det ukrainska folket. Och vi kommer att fortsätta göra exakt det, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki enligt BBC igår.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen