UPPGIFTER: Efterlängtat besked för Ukraina

2022 08 24

USA kommer snart att presentera ett nytt, rekordstort stödpaket till Ukraina.

Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Myndighetskällor uppger för nyhetsbyrån att stödet beräknas uppgå till tre miljarder dollar, motsvarande 32 miljarder svenska kronor.

Det enskilt största paketet hittills.

Det nya stödpaketet kommer i sedvanlig ordning att innehålla flera olika vapentyper och militär utrustning, som Ukrainas militär kan ta del av under en längre tid. Bland annat kommer USA att skicka tre typer av drönare, uppger AP.

Långsiktigt stöd

Till skillnad från föregående versioner uppges det nya stödpaketet vara inriktat på att hjälpa Ukraina att säkra sin försvarsställning på längre sikt. Tidigare leveranser har i större utsträckning endast fokuserat på Ukrainas omedelbara behov av vapen och ammunition.

– Det nya paketet är ett sätt att visa att USA försäkrar Ukraina om ett långsiktigt stöd, framhäver flera amerikanska tjänstemän enligt AP.

EU sackar efter

Uppgifterna om USA:s nya rekordpaket kommer i samband med att en ny rapport  från forskningsinstitutet Kiel Institute for the World Economy indikerat att EU:s benägenhet att skicka militärt stöd till Ukraina har minskat.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi befarar att uppgifterna är korrekta. 

– Jag befarar att den europeiska viljan att fortsätta stödja kan minska när det börjar bli besvärligt hemma. Matpriserna går upp, bränslet är dyrare, man får inte tillräckligt med värme i husen och industrierna börjar få brist på el, säger han till SVT.

Ett minskat stöd kommer innebära svårigheter för Ukraina.

– Minskat stöd kommer innebära framförallt att möjligheten att befria Ukraina från ryssarna minskar, och risken för ett utnötningskrig vid nuvarande gränser ökar, betonar Paasikivi.

Sverige agerar

På tisdagen skickade Natochefen Jens Stoltenberg en direkt uppmaning till västvärlden. Stödet måste fortsätta. 

– Vintern kommer, och det kommer att bli svårt. Det vi ser nu är ett malande utmattningskrig. Detta är en kamp om viljor och en kamp om logistik. Därför måste vi upprätthålla vårt stöd för Ukraina på lång sikt, så att Ukraina kan fortsätta att verka som en suverän, oberoende nation, sa Stoltenberg på ett virtuellt toppmöte för ”Krymplattformen” – ett ukrainskt diplomatiskt initiativ för att uppmärksamma Rysslands ockupation av Krim.

På samma konferens meddelade Magdalena Andersson (S) att Sverige inom kort kommer att presentera ett nytt stödpaket till Ukraina.

– Sverige kommer att fortsätta sitt orubbliga stöd till Ukraina. Min regering kommer inom kort att presentera ytterligare omfattande stödpaket som kommer att stärka Ukrainas motståndskraft. Ju starkare Ukraina är, desto säkrare är vi andra, sa statsministern i sitt anförande, enligt SVT Nyheter.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen