UPPGIFTER: Efterlängtat besked för Ukraina

2022 08 24

USA kommer snart att presentera ett nytt, rekordstort stödpaket till Ukraina.

Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Myndighetskällor uppger för nyhetsbyrån att stödet beräknas uppgå till tre miljarder dollar, motsvarande 32 miljarder svenska kronor.

Det enskilt största paketet hittills.

Det nya stödpaketet kommer i sedvanlig ordning att innehålla flera olika vapentyper och militär utrustning, som Ukrainas militär kan ta del av under en längre tid. Bland annat kommer USA att skicka tre typer av drönare, uppger AP.

Långsiktigt stöd

Till skillnad från föregående versioner uppges det nya stödpaketet vara inriktat på att hjälpa Ukraina att säkra sin försvarsställning på längre sikt. Tidigare leveranser har i större utsträckning endast fokuserat på Ukrainas omedelbara behov av vapen och ammunition.

– Det nya paketet är ett sätt att visa att USA försäkrar Ukraina om ett långsiktigt stöd, framhäver flera amerikanska tjänstemän enligt AP.

EU sackar efter

Uppgifterna om USA:s nya rekordpaket kommer i samband med att en ny rapport  från forskningsinstitutet Kiel Institute for the World Economy indikerat att EU:s benägenhet att skicka militärt stöd till Ukraina har minskat.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi befarar att uppgifterna är korrekta. 

– Jag befarar att den europeiska viljan att fortsätta stödja kan minska när det börjar bli besvärligt hemma. Matpriserna går upp, bränslet är dyrare, man får inte tillräckligt med värme i husen och industrierna börjar få brist på el, säger han till SVT.

Ett minskat stöd kommer innebära svårigheter för Ukraina.

– Minskat stöd kommer innebära framförallt att möjligheten att befria Ukraina från ryssarna minskar, och risken för ett utnötningskrig vid nuvarande gränser ökar, betonar Paasikivi.

Sverige agerar

På tisdagen skickade Natochefen Jens Stoltenberg en direkt uppmaning till västvärlden. Stödet måste fortsätta. 

– Vintern kommer, och det kommer att bli svårt. Det vi ser nu är ett malande utmattningskrig. Detta är en kamp om viljor och en kamp om logistik. Därför måste vi upprätthålla vårt stöd för Ukraina på lång sikt, så att Ukraina kan fortsätta att verka som en suverän, oberoende nation, sa Stoltenberg på ett virtuellt toppmöte för ”Krymplattformen” – ett ukrainskt diplomatiskt initiativ för att uppmärksamma Rysslands ockupation av Krim.

På samma konferens meddelade Magdalena Andersson (S) att Sverige inom kort kommer att presentera ett nytt stödpaket till Ukraina.

– Sverige kommer att fortsätta sitt orubbliga stöd till Ukraina. Min regering kommer inom kort att presentera ytterligare omfattande stödpaket som kommer att stärka Ukrainas motståndskraft. Ju starkare Ukraina är, desto säkrare är vi andra, sa statsministern i sitt anförande, enligt SVT Nyheter.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen