UPPGIFTER: Vittnen chockade – Så döljer Ryssland alla döda soldater

2022 03 14

Rysslands armé lider stora förluster i anfallskriget mot Ukraina.

Det hävdar ukrainska myndigheter som redovisat siffror som gör gällande att fler än 12 000 ryska soldater har stupat i kriget. Siffror som är obekräftade. Rysslands officiella siffor är betydligt lägre.

Rysslands metod

Propagandakriget pågår hur som helst för fullt. Nu kommer nya uppgifter som pekar på hur Ryssland går till väga för att dölja sina stora förluster för befolkningen i hemlandet och omvärlden.

Tusentals döda kroppar förs i hemlighet till Belarus, rapporterar Radio Liberty.

Fyllda bårhus

Lokala invånare i Belarus vittnar till radiokanalen om att bårhus i landet fylls av ryska soldater som dödats i strid.

De döda kropparna transporteras med lastbil till bårhusen och förs sedan vidare till Ryssland med tåg eller flyg, uppger de lokala vittnena.

Beskriver skräcken

De lokala invånarna i Belarus beskriver skräcken när tågen lastas med döda kroppar.

– Antalet kroppar var otroligt stort. Människor på Mazyr-stationen blev helt chockade över antalet kroppar som placerades på tåget, säger en lokal invånare i staden Mazyr till Radio Liberty.

Bårhusen i staden uppges vara fyllda med döda ryska soldater. Förutom i Mazyr ska situationen vara liknande i städerna Homel och Naroulia.

Kan förlora jobbet

Läkarna i Belarus som arbetar på bårhusen har hotats med att förlora sina jobb om de ertappats med att sprida information om de döda och skadade ryska soldaterna, rapporterar Radio Liberty.

Det råder fortfarande stor osäkerhet över hur många ryska soldater som egentligen har dödats i striderna i Ukraina.

Uppgifter från USA och Kreml

USA uppskattar att drygt 4 000 ryska soldater har dödats i striderna. För en vecka sedan uppgav Kreml att Ryssland förlorat 498 soldater. Efter förra veckans uttalande har Kreml inte rapporterat om antalet nya dödsfall.   

Samtidigt uppger amerikanska underrättelsekällor till CBS News att Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat Rysslands armé enormt stora förluster och att det i själva verket kan handla om mer än 4 000 dödsoffer.

Upp emot 6 000 dödsoffer

– Mellan 5 000 och 6 000 ryska soldater kan ha dödats bara under de två första veckorna av Rysslands försök att invadera Ukraina, uppger CBS News.

Förlusterna jämförs till och med vara i nivå med vissa slag från andra världskriget enligt myndighetskällan.

Då antalet skadade brukar vara tre gånger så många som antalet döda innebär det att det sannolikt rör sig om 15 000 till 18 000 skadade ryska soldater enligt TV-kanalen.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen