UPPGIFTER: Vittnen chockade – Så döljer Ryssland alla döda soldater

2022 03 14

Rysslands armé lider stora förluster i anfallskriget mot Ukraina.

Det hävdar ukrainska myndigheter som redovisat siffror som gör gällande att fler än 12 000 ryska soldater har stupat i kriget. Siffror som är obekräftade. Rysslands officiella siffor är betydligt lägre.

Rysslands metod

Propagandakriget pågår hur som helst för fullt. Nu kommer nya uppgifter som pekar på hur Ryssland går till väga för att dölja sina stora förluster för befolkningen i hemlandet och omvärlden.

Tusentals döda kroppar förs i hemlighet till Belarus, rapporterar Radio Liberty.

Fyllda bårhus

Lokala invånare i Belarus vittnar till radiokanalen om att bårhus i landet fylls av ryska soldater som dödats i strid.

De döda kropparna transporteras med lastbil till bårhusen och förs sedan vidare till Ryssland med tåg eller flyg, uppger de lokala vittnena.

Beskriver skräcken

De lokala invånarna i Belarus beskriver skräcken när tågen lastas med döda kroppar.

– Antalet kroppar var otroligt stort. Människor på Mazyr-stationen blev helt chockade över antalet kroppar som placerades på tåget, säger en lokal invånare i staden Mazyr till Radio Liberty.

Bårhusen i staden uppges vara fyllda med döda ryska soldater. Förutom i Mazyr ska situationen vara liknande i städerna Homel och Naroulia.

Kan förlora jobbet

Läkarna i Belarus som arbetar på bårhusen har hotats med att förlora sina jobb om de ertappats med att sprida information om de döda och skadade ryska soldaterna, rapporterar Radio Liberty.

Det råder fortfarande stor osäkerhet över hur många ryska soldater som egentligen har dödats i striderna i Ukraina.

Uppgifter från USA och Kreml

USA uppskattar att drygt 4 000 ryska soldater har dödats i striderna. För en vecka sedan uppgav Kreml att Ryssland förlorat 498 soldater. Efter förra veckans uttalande har Kreml inte rapporterat om antalet nya dödsfall.   

Samtidigt uppger amerikanska underrättelsekällor till CBS News att Ukrainas Väpnade Styrkor har tillfogat Rysslands armé enormt stora förluster och att det i själva verket kan handla om mer än 4 000 dödsoffer.

Upp emot 6 000 dödsoffer

– Mellan 5 000 och 6 000 ryska soldater kan ha dödats bara under de två första veckorna av Rysslands försök att invadera Ukraina, uppger CBS News.

Förlusterna jämförs till och med vara i nivå med vissa slag från andra världskriget enligt myndighetskällan.

Då antalet skadade brukar vara tre gånger så många som antalet döda innebär det att det sannolikt rör sig om 15 000 till 18 000 skadade ryska soldater enligt TV-kanalen.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen