UPPGIFTER: Diktatur hjälper Putin

2022 10 19

Iran skickar militär personal till den ryskockuperade halvön Krym i Ukraina.

Militärernas uppgift blir att utbilda och instruera ryska soldater i hantering av de iransktillverkade drönare som landet levererat till den ryska armén, rapporterar CNN med hänvisning till uppgifter från USA:s underrättelsetjänst.

Moskva har använt de så kallade ”kamikazedrönarna” av modellen  Shahed-136 i sina dagliga attacker mot städer och byar i Ukraina. Framför allt har drönarna störtat ner i huvudstaden Kyiv och orsakat stor skada.

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten har Iran hittills levererat ett hundratals drönare till den ryska armén.

USA:s oro

Drönarattackerna signalerar att banden med Teheran har blivit allt viktigare för Moskva när relationen med västvärlden är på en bottennivå.

En utveckling som oroar USA.

– De fördjupade relationerna mellan Moskva och Teheran bör ses som "ett stort hot", säger Pentagons biträdande talesperson Vedant Patel enligt CNN.

Han konstaterar även att USA kommer att  ”fortsätta att vidta åtgärder” för att göra det svårare för Iran att leverera vapen till Ryssland.

– Det kommer inkludera sanktioner och exportkontrollåtgärder mot alla inblandade aktörer, understryker Vedant Patel.

Säljer robotar

Iran har även ha gått med på att leverera medeldistansrobotar till Ryssland, rapporterar Reuters med hänvisning till iranska källor.

–  Ryssarna hade bett om fler drönare och iranska ballistiska robotar med förbättrad precision, särskilt av modellerna Fateh och Zolfaghar, säger en iransk diplomatkälla till nyhetsbyrån.

Medeldistansrobotarna har ännu inte skickats till den ryska armén, men leveransen vore onekligen ett välkommet tillskott i den ryska krigsarsenalen. Enligt flera uppgifter börjar Ryssland få brist på vapen och ammunition i takt med att kriget i Ukraina drar ut på tiden.  

Både Ryssland och Iran har förnekat uppgifterna om vapenleveranser.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen