UPPGIFTER: Diktatur hjälper Putin

2022 10 19

Iran skickar militär personal till den ryskockuperade halvön Krym i Ukraina.

Militärernas uppgift blir att utbilda och instruera ryska soldater i hantering av de iransktillverkade drönare som landet levererat till den ryska armén, rapporterar CNN med hänvisning till uppgifter från USA:s underrättelsetjänst.

Moskva har använt de så kallade ”kamikazedrönarna” av modellen  Shahed-136 i sina dagliga attacker mot städer och byar i Ukraina. Framför allt har drönarna störtat ner i huvudstaden Kyiv och orsakat stor skada.

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten har Iran hittills levererat ett hundratals drönare till den ryska armén.

USA:s oro

Drönarattackerna signalerar att banden med Teheran har blivit allt viktigare för Moskva när relationen med västvärlden är på en bottennivå.

En utveckling som oroar USA.

– De fördjupade relationerna mellan Moskva och Teheran bör ses som "ett stort hot", säger Pentagons biträdande talesperson Vedant Patel enligt CNN.

Han konstaterar även att USA kommer att  ”fortsätta att vidta åtgärder” för att göra det svårare för Iran att leverera vapen till Ryssland.

– Det kommer inkludera sanktioner och exportkontrollåtgärder mot alla inblandade aktörer, understryker Vedant Patel.

Säljer robotar

Iran har även ha gått med på att leverera medeldistansrobotar till Ryssland, rapporterar Reuters med hänvisning till iranska källor.

–  Ryssarna hade bett om fler drönare och iranska ballistiska robotar med förbättrad precision, särskilt av modellerna Fateh och Zolfaghar, säger en iransk diplomatkälla till nyhetsbyrån.

Medeldistansrobotarna har ännu inte skickats till den ryska armén, men leveransen vore onekligen ett välkommet tillskott i den ryska krigsarsenalen. Enligt flera uppgifter börjar Ryssland få brist på vapen och ammunition i takt med att kriget i Ukraina drar ut på tiden.  

Både Ryssland och Iran har förnekat uppgifterna om vapenleveranser.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen