UPPGIFTER: Diktatorn samlar trupperna – massiv mobilisering väntas

2022 04 14

Ryssland uppges mobilisera upp till 70 000 soldater i Donbasregionen i östra Ukraina.

Uppgifterna kommer från från den ukrainska militären, som uppger att mobiliseringen pågår i det ryssarna kallar för Donetsk People’s Republic (Folkrepubliken Donetsk), en självutropad stat av Putin och Ryssland.

70 000 soldater

– Det förutspås att det ryska befälet har tilldelat uppgiften att mobilisera 60-70 000 människor i det så kallade “DPR”:s territorium, meddelar Ukrainas militär på onsdagsmorgonen i en ny lägesrapport.

Man hävdar också att enbart 20 procent av mobiliseringen dock ska vara på plats.

Expanderar österut

Enligt Sky News fortsätter ryska väpnade styrkor att fortsätta expandera sina enheter nära den östra gränsen, och hänvisar till uppgifterna från militären i Ukraina.

Där ska man enligt uppgift stanna för att fylla på ammunition.

“Försöker hämnas”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskey talade idag till sitt folk och bekräftade uppgifterna om ökad rysk aktivitet i östra och södra Ukraina.

– De försöker hämnas för sina nederlag. Raketbombningar och artillerianfall fortsätter. Nya kolonner med utrustning tas in. De letar efter reserver. De försöker rekrytera invånare i vårt södra land – det vill säga från dessa tillfälligt ockuperade områden utöver den så kallade mobiliseringen i vissa distrikt i Donetsk- och Luhanskregionerna, säger han.

Rysk feberyrsel

Zelenskey talade även om “feberaktig aktivitet”, en referens till den ukrainska upplevelsen av Rysslands osäkerhet och oförmåga att besegra landet.

– Även med betydande lager av sovjetisk militär utrustning och ett betydande antal soldater, som befälhavarna inte skonar alls, tvivlar de ryska trupperna på deras förmåga att knäcka oss, att krossa Ukraina. Tja, vi gör allt för att rättfärdiga deras tvivel.

Uppmaningen till EU

Noterbart i Zelenskeys tal är även att han uppmanar EU att sluta sponsra Rysslands militärmaskin och kräver ett oljeembargo mot diktaturen.

Någonting som Tyskland igår motsatte sig, enligt Reuters.

180 000 fast i staden

I Mariupol fortsätter förödelsen efter ryska bombardemang i staden. Enligt CNN är 180 000 människor fast i och omkring staden.

Enligt ukrainska regeringen har tiotusentals dött i Mariupol. Dödssiffran har hittills inte gått att bekräfta.

Foto: F Andrejevic resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen