UPPGIFTER: Diktatorn samlar trupperna – massiv mobilisering väntas

2022 04 14

Ryssland uppges mobilisera upp till 70 000 soldater i Donbasregionen i östra Ukraina.

Uppgifterna kommer från från den ukrainska militären, som uppger att mobiliseringen pågår i det ryssarna kallar för Donetsk People’s Republic (Folkrepubliken Donetsk), en självutropad stat av Putin och Ryssland.

70 000 soldater

– Det förutspås att det ryska befälet har tilldelat uppgiften att mobilisera 60-70 000 människor i det så kallade “DPR”:s territorium, meddelar Ukrainas militär på onsdagsmorgonen i en ny lägesrapport.

Man hävdar också att enbart 20 procent av mobiliseringen dock ska vara på plats.

Expanderar österut

Enligt Sky News fortsätter ryska väpnade styrkor att fortsätta expandera sina enheter nära den östra gränsen, och hänvisar till uppgifterna från militären i Ukraina.

Där ska man enligt uppgift stanna för att fylla på ammunition.

“Försöker hämnas”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskey talade idag till sitt folk och bekräftade uppgifterna om ökad rysk aktivitet i östra och södra Ukraina.

– De försöker hämnas för sina nederlag. Raketbombningar och artillerianfall fortsätter. Nya kolonner med utrustning tas in. De letar efter reserver. De försöker rekrytera invånare i vårt södra land – det vill säga från dessa tillfälligt ockuperade områden utöver den så kallade mobiliseringen i vissa distrikt i Donetsk- och Luhanskregionerna, säger han.

Rysk feberyrsel

Zelenskey talade även om “feberaktig aktivitet”, en referens till den ukrainska upplevelsen av Rysslands osäkerhet och oförmåga att besegra landet.

– Även med betydande lager av sovjetisk militär utrustning och ett betydande antal soldater, som befälhavarna inte skonar alls, tvivlar de ryska trupperna på deras förmåga att knäcka oss, att krossa Ukraina. Tja, vi gör allt för att rättfärdiga deras tvivel.

Uppmaningen till EU

Noterbart i Zelenskeys tal är även att han uppmanar EU att sluta sponsra Rysslands militärmaskin och kräver ett oljeembargo mot diktaturen.

Någonting som Tyskland igår motsatte sig, enligt Reuters.

180 000 fast i staden

I Mariupol fortsätter förödelsen efter ryska bombardemang i staden. Enligt CNN är 180 000 människor fast i och omkring staden.

Enligt ukrainska regeringen har tiotusentals dött i Mariupol. Dödssiffran har hittills inte gått att bekräfta.

Foto: F Andrejevic resp President of Russia Office

Text: Redaktionen