UPPGIFTER: Diktatorn är cancersjuk – ska opereras

2022 05 03

En källa i Ryssland uppger att den ryska diktatorn Vladimir Putin ska genomgå cancerkirurgi och kommer tillfälligt att lämna ifrån sig makten. 

Mannen som uppges ta över är Nikolaj Platonovitj Patrusjev, en rysk armégeneral och före detta chef för den ryska federala säkerhetstjänsten (FSB).

De ligger bakom påståendet

Påståendet kommer från en video som publicerats av den ”mystiska” ryska Telegram-kanalen ”General SVR”.

Videon publicerades på lördagen.

Drivs av före detta general 

Kanalen, som även finns på Youtube, påstås drivas av en före detta generallöjtnant för den ryska underrättelsetjänsten. Han är även känd under pseudonymen ”Viktor Mikhailovich”.

Mikhailovich uppger i videon att Putin har beordrats att genomgå en operation av sina läkare. Ingreppet kommer göra diktatorn oförmögen att leda landet under en tid.

Då förväntas Nikolaj Patrusjev träda in som tillfällig ställföreträdare.

Nikolaj Platonovitj Patrusjev

Patrusjev är född och uppvuxen i St. Petersburg (dåvarande Leningrad). Samma stad som Vladimir Putin växte upp i.

Han var chef för Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB) mellan 1999 och 2008. Hans företrädare var ingen mindre än Vladimir Putin.

Han har tjänstgjort under både Boris Jeltsins, Vladimir Putins och Dmitrij Medvedevs tid vid makten.

Rykte om sköldkörtelcancer

Ryktena om att Vladimir Putin är cancersjuk har figurerat en längre tid.

I början av april publicerade oberoende ryska Proekt Media en stor granskning av diktatorns hälsosituation. I rapporten konstaterades det att cancerläkaren Jevgenij Selinavov spenderat över 150 dagar tillsammans med Putin de senaste fyra åren.

Selinavovs specialområde är sköldkörtelcancer, vilket flera spekulationer har antytt att Putin drabbats av.

Informerades om nytt läkemedel

2020 besökte Putin ett medicinskt forskningscenter i Ryssland, där han informerades om ett nytt läkemedel som kan användas vid återhämtning efter sköldkörtelcancer.

Diktatorn ska ha visat ett stort intresse för det nya läkemedlet, erfar Proekt Media.

Ryktena tog fart igen

Efter ett filmklipp där Putin diskuterade säkerhetsfrågor med försvarsministern Sergej Sjojgu tog spekulationerna om diktatorns hälsa återigen fart. 

I videoklippet ses Putin greppa tag i bordskanten för att sedan sjunka ner i stolen.

Diktatorns högra ben skakar även ständigt under samtalet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen