UPPGIFTER: De är redo att strida för Putin – Väntar på klartecken

2022 03 21

Soldater från Syrien är redo att flyga till Ukraina för att delta i Putins anfallskrig.

Det uppger två befälhavare för paramilitära styrkor från Syrien till nyhetsbyrån Reuters.

Väntar på instruktioner

Enligt befälhavarna är de redo att åka, men väntar på instruktioner och ett klartecken.

– När vi fått instruktioner från det syriska och ryska ledarskapet kommer vi att utkämpa det här rättfärdiga kriget, säger  en av befälhavarna, Nabil Abdallah, till Reuters.

Han framhäver att de syriska trupperna kan bidra med expertis som de har erhållit under Syrienkriget. Framförallt gällande hur stadsstrider ska genomföras.

Fruktar inte kriget

– Vi fruktar inte det här kriget och är redo när vi får instruktioner. Vi kommer att visa dem vad de aldrig har upplevt… Vi kommer att föra gatukrig och tillämpa taktik som vi skaffade oss under våra strider och som besegrade terroristerna i Syrien, säger Nabil Abdallah.

Vill ansluta

En annan befälhavare, Simon Wakeel, resonerar i liknande termer som Abdallah.

– Många av vårt folk vill ansluta sig till våra ryska bröder och allierade, men vi har inte fått några instruktioner från ledningen, säger han till Reuters.

Kreml vill inte svara

Kreml har inte kommenterat huruvida Ryssland har för avsikt att utfärda direktiv till syriska paramilitära grupper.

Ryssland har tidigare hävdat att det finns cirka 16 000 frivilliga soldater i Syrien som ska vara villiga att strida sida vid sida med den ryska armén i Ukraina.

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har också öppnat för att flyga syriska militärer till Ukraina.

– Om du ser att det finns människor som komma hit av egen vilja – inte för pengarna ­– och för att hjälpa människorna som bor i Donbass, då måste vi ge dem vad de vill ha och hjälpa dem till konfliktzonen, sade Putin på ett möte med ryska säkerhetsrådet.

Närmast allierad i Mellanöstern

Syrien är Rysslands närmaste allierade i Mellanöstern. Moskvas ingripande i Syrienkriget 2015 visade sig vara avgörande för landets diktator Basshar Assad, som med rysk hjälp lyckades besegra oppositionsstyrkor och enklaver i stora delar av landet.

Foto: D. Kid resp President of Russia

Text: Redaktionen