UPPGIFTER: Därför hjälper Iran diktatorn

2022 11 08

Ryssland uppges ha transporterat 140 miljoner euro i kontanter och flera beslagtagna västerländska vapen till Iran.

Leveransen skedde den 20 augusti. Ett militärflygplan lyfte från rysk mark och landade i Irans huvudstad Teheran samma dag.

Den stora pengasumman och de beslagtagna vapnen transporterades till Iran i utbyte mot en leverans av hundratals iransktillverkade drönare, uppger en källa med insyn enligt Sky News.

Studerar västerländsk teknologi

Enligt källan transporterade det ryska militärflygplanet pengarna och tre olika typer av ammunition till Iran. Ammunitionstyperna uppges vara en brittisk pansarvärnsrobot från märket NLAW,  en amerikansk pansarvärnsrobot från Javelin och en Stinger-luftvärnsrobot som även tillverkas i USA.

– Vapen som hamnat i ryska händer, säger källan och förklarar att leveransen ger den iranska militärorganisationen Islamistiska revolutionsgardet en unik möjlighet.

– De kan studera västerländsk teknologi och kopiera den. Lärdomarna kommer förmodligen att tillämpas på nya vapen som kan användas i framtida krig.

I utbyte fick Moskva hundratals drönare från Iran. Bland annat drygt hundra Shahed-136 som fått smeknamnet ”kamikazedrönare”.  Drönarmodellen har använts flitigt i de senaste veckornas terrorbombningar av ukrainska städer.  

Ytterligare leveranser

Terrorbombningarna lär dessutom fortsätta.

Enligt Sky News källa förbereder Ryssland och Iran en ny gigantisk vapenaffär.

Moskva uppges ha kommit överens med Teheran om en stor leverans av drönare.  Affären beräknas vara värd 200 miljoner euro.

– Det betyder att den ryska armén snart kommer att ha tillgång till ett stort utbud av drönare, säger källan till nyhetskanalen.

Avgörande för Ryssland

Justin Bronk, forskare vid brittiska Royal United Services Institute, framhåller att vapenleveranserna från Iran har blivit en avgörande del av Rysslands krig i Ukraina.

Med hjälp av de iransktillverkade drönarna har de ryska ockupanterna lyckats slå ut en betydande del av Ukrainas energiförsörjning.

– Om Iran inte hade levererat drönarna skulle utfallet av attackerna blivit betydligt svagare, säger Justin Bronk till Sky News.

Ballistiska robotar

Drönarna åsamkar stor skada. Men det finns ett potentiellt ännu större hot från Iran. Enligt amerikanska uppgifter förbereder diktaturen en leverans av ballistiska långdistansrobotar till den ryska armén.

Vadym Prystaiko, Ukrainas ambassadör i Storbritannien, varnar för att en sådan leverans ”kommer att utgöra ett verkligt hot”.

– Om de [iranska ballistiska robotar] levereras i stora antal kommer vi att få verkliga problem, säger han till Sky News.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen