UPPGIFTER: Därför avgick Märta Stenevi

2024 02 11

I fredags kom beskedet att Märta Stenevi lämnar sin roll som språkrör för Miljöpartiet, ett uppdrag hon haft i tre år.

Efter att ha sjukskrivit sig den 18 januari meddelande språkröret att hon kommer att lämna posten helt och hållet.

Rapporter om larm

Sommaren 2023 rapporterades det i media om att Märta Stenevis vilja att bredda partiet skapade problem mellan henne och andra partikollegor.

I höstas kom rapporter om nya larm om arbetsmiljön kring språkröret, något som satte i gång en debatt huruvida Stenevi var lämplig som partiets språkrör eller ej.

Debatten ledde till en intern utredning på beställning av partistyrelsen.

Nya uppgifter

Nu kommer nya uppgifter om varför Stenevi valde att lämna sitt uppdrag som språkrör för partiet

Innan språkröret meddelade sin avgång fick hon ta del av resultatet av internutredningen, som nu är klar, uppger källor för Aftonbladet.

Tidningen skriver att de erfar att rapporten visar brister som skulle ha försvårat för Stenevi att fortsätta leda partiet.

– Att hon avgår just idag kanske inte är någon tillfällighet. Den interna utredning som har gjorts inom partiet av hennes sätt att leda partiet skulle presenteras den här helgen, sa även politiska kommentatorn Mats Knutson för SVT, i samband med beskedet.

Ett uttalande som styrker Aftonbladets tes.

Ingen information

Hittills har Miljöpartiet inte velat offentliggöra några detaljer ur utredningens innehåll.

Men enligt uppgifter till tidningen visar utredningen brister i språkrörets ledarskap, något som gör det svårt för henne att fortsätta leda partiet.

Stenevis egen förklaring

Märta Stenevis egen förklaring har hittills varit att hon inte kan vara den ledare som partiet behöver.

– Jag har försökt ta det lite lugnt och återhämta mig, men med lite distans så har jag bestämt mig för att jag kommer att avgå som språkrör, sa hon i en intervju med Aftonbladet.

Stenevi utesluter inte att göra comeback i politiken längre fram när hon är "på banan igen", tillägger MP-ledaren.

Märta Stenevi har varit ett av Miljöpartiets två språkrör sedan januari 2021.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen