UPPGIFTER: Danmarks spionskandal växer – största sedan andra världskriget

2022 04 04

Nya uppgifter har under måndagen tillkommit i utredningen av den före detta chefen för danska försvarets underrättelsetjänst (FE), Lars Findsen.  

Lars Findsen, som tog över som chef på FE 2015, misstänks för ett nytt allvarligt brott mot rikets säkerhet, enligt nya uppgifter. 

I december förra året blev han anhållen.  Två månader senare släpptes han på fri fot, men misstankarna mot spionchefen kvarstår.

Nya uppgifter

Utredningen är hemlighetsstämplad, men enligt danska DR anhölls Findsen misstänkt för att ha läckt sekrettesbelagda uppgifter till medier. Ett av de allvarligaste brotten enligt dansk lag – ”röjande av statliga uppgifter”.

Nu kommer nya dramatiska uppgifter fram i utredningen, som beskrivs som Danmarks största underrättelseskandal sedan andra världskriget.

Blev avlyssnad i hemmet

Månader före gripandet av Lars Findsen blev spionchefen avlyssnad i sitt eget hem av flera dolda mikrofoner, rapporterar DR.

Insatsen, som danska polisens underrättelsetjänst (PET) genomförde, har frambringat nya anklagelser. Polisen utreder nu huruvida Lars Findsen har avslöjat statshemligheter i samtal med sina närstående, erfar DR från flera källor.

Ytterst allvarligt

Om misstankarna är skäliga är det mycket allvarligt, konstaterar juridikprofessor Jørn Vestergaard från Köpenhamns universitet.

– Att få en avlyssning av utrymmen godkänd av en domare i domstolen förutsätter att betydande samhällsvärden står på spel, säger Jørn Vestergaard till DR.

Kraftfullt verktyg

Vidare konstaterar Vestergaard att metoden är ett betydande kraftfullare och allvarligare ingrepp än telefonavlyssning och det förutsätter som sagt att viktiga samhällsvärden står på spel.

– Det är straffbart att vidarebefordra högt sekretessbelagda uppgifter till någon obehörig. Även om det har skett i förtroende för familjemedlemmar, vänner och bekanta, säger juridikprofessorn, och konstaterar att om de nya uppgifterna stämmer är de lika allvarliga som de anklagelser som Findsen redan utreds för.

Kan sprida informationen vidare

Det största problemet med läckta uppgifter till närstående är enligt Veestergaard att familjemedlemmar inte har tystnadsplikt, eller samma lojalitet till den sekretessbelagda informationen, som de som har tillgång till informationen har.

Fakta Lars Findsen

  • Lars Findsen har varit chef för FE sedan 2015.
  • Den 8 december 2021 greps han, tillsammans med tre andra anställda eller före detta medarbetare i FE.
  • Han anklagades för att ha läckt mycket sekretessbelagd information.
  • Lars Findsen hade vid gripandet skickats hem från tjänst eftersom en oberoende inspektion riktat allvarlig kritik mot FE.
  • Lars Findsen släpptes den 17 februari 2022, men är fortfarande åtalad och är avstängd från sitt jobb.
  • Straffet för brott mot 109 § brottsbalken är upp till 12 års fängelse.
  • Källa: DR

Foto: P. Coffman 

Text: Redaktionen


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Populär serie i SVT läggs ned – efter 14 år

2024 04 23

Ett av de mer klassiska programmen i SVT:s tablå går i graven.

Efter 14 säsonger har kriminalinspektören Vera Stanhope löst sitt sista mordfall.

Detta eftersom den populära tv-serien “Ett fall för Vera” nu läggs ned.

– Att arbeta med Vera har varit en fröjd från början till slut, säger huvudskådespelaren Brenda Blethyn, 78, i ett uttalande enligt BBC.

"Kommer sakna dem"

– Jag är ledsen över att säga “cheerio”. Men jag är så stolt över våra prestationer under de senaste 14 åren, tillägger Brenda Blethyn och hyllar sina skådespelarkollegor och hela teamet som “fantastiska”.

– Jag kommer att sakna dem, men jag kommer inte att glömma deras enorma talang, kamratskapet, skratten eller vänligheten vi delade och våra fans över hela världen.

– Från djupet av mitt hjärta, tack.

Succé i Sverige

“Ett fall för Vera”, eller bara “Vera” som originaltiteln lyder, är en brittisk kriminal- och dramaserie som började sändas i brittisk tv i maj 2011.

Serien, som rankas 8,2 av 10 på betygsajten IMDB, är baserad på en roman och har även gjort succé i svenska SVT där de första 12 säsongerna finns tillgängliga på SVT Play.

– Den charmiga men sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope löser mord tillsammans med sin unga assistent i Northumberland County, beskrivs serien enligt SVT.

Slutet på en era.

Kate Bartlett, en av cheferna på Silverprint Pictures  som producera “Vera”, kallar beskedet för slutet på en era.

– Det har varit en extraordinär resa, säger hon till BBC.

– Så många underbara och begåvade människor har varit inblandade i skapandet av Vera, men ingen av oss skulle vara här utan två otroliga kvinnor: för det första den helt extraordinära talangen hos oefterhärmliga Brenda Blethyn.

– Hon är briljant som Vera Stanhope, en verkligt ikonisk karaktär i vår tid. Och – naturligtvis– den fantastiska Ann Cleeves, författaren till originalromanerna. Vi kommer alla att vara väldigt ledsna över att säga hejdå till Brenda och alla inblandade i serien.

Brenda Blethyn har blivit Oscarsnominerad två gånger. En gång för sin roll i komedidramat Secrets & Lies 1996 och en gång för sin roll i musikalen Little Voice från 1999.

Foto: SVT

Text: Redaktionen