UPPGIFTER: Dåliga nyheter för Ryssland – stoppas av regn

2022 04 27

Kraftiga regnoväder uppges sätta stopp för flera ryska styrkor i Donbas-regionen i Ukraina.

– Ryssarna gillar inte att slåss i regnet.

Det säger en tjänsteman till BBC, som samtidigt uppger att det kraftiga regnovädret som drar in över Donbas hämmar de ryska trupperna i deras förväntade framsteg.

“Dålig taktisk medvetenhet”

Den icke-namngivna tjänstemannen uppger också för kanalen att ryssarna lider av dålig taktisk medvetenhet och fortfarande är drabbade av stora logistiska svårigheter.

Förvånande beslut

Enligt tjänstemän ska de ha förmågan att kunna ta sig fram i terräng, men av förvånande och oklara anledningar väljer de att inte göra det. 

Mindre framsteg

Små framsteg har dock ryssarna gjort, enligt BBC. Framför allt i Donbas där de fortsätter att bygga upp styrkor.

– Men när de möter genuina militära mål har de svårt att övervinna det starka ukrainska motståndare och de lider förluster, uppger källor till kanalen.

Attack mot sjukhus

Samtidigt väntar tuffa veckor för Ukraina. Nyligen har en rysk attack utförts på ett sjukhus i staden Severodonetsk i östra landet, uppger CNN. 

– Ryssarna visste att sjukhuset inte var tomt och att det fanns patienter med olika tillstånd som behandlades av läkare, säger Serhiy Hayday, chef för Luhansk regionala militärförvaltning.

“Orcherna ville döda”

Han tillade:

– Inte ens det hindrade dem. I själva verket ville orcherna döda de sårade och de som försöker hjälpa lokalbefolkningen att överleva, deras läkare.

En uppges ha dött

En kvinna uppges ha dött i attacken. Det har inte kunnat bekräftats av oberoende källor. Enligt Hayday ska sjukhuset fortfarande vara i bruk trots omfattande skador.

FN-chefen anländer

Nyligen har FN:s generalsekreterare António Guterres anlänt till Kyiv för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelensky. 

– Vi kommer att fortsätta vårt arbete för att utöka det humanitära stödet och säkra evakueringen av civila ur konfliktområden. Ju förr detta krig tar slut, desto bättre – för Ukrainas, Rysslands och världens skull, meddelar Guterres på Twitter.

Foto: President of Russia Office resp I. Mondryk

Text: Redaktionen