JUST NU: Boris Johnson till Sverige – uppges signera säkerhetsavtal

2022 05 10

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att besöka Finland på onsdag.

Premiärministern kommer även ta en avstickare västerut till Sverige.

Den finska nyhetsbyrån STT var först med att rapportera om Johnsons Sverigebesök. 

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har bekräftat att statsbesöket sker på onsdagen. 

Ska skriva på avtal 

Under sitt Sverigebesök kommer den brittiske premiärministern att underteckna ett avtal om ett fördjupat säkerhets- och försvarssamarbete mellan Sverige och Storbritannien, rapporterar Aftonbladet, som uppger att flera källor har bekräftat uppgifterna.

– Det är ett avtal som gäller tillsvidare men som är en viktig signal inför eventuella ratificeringstiden, säger en källa med insyn i frågan, enligt tidningen. 

Säkerhetslösningar under ansökningsperiod

Tidningens källor uppger att säkerhetsavtalet är kopplat till ansökningsperioden för en svensk Natoansökan. Det vill säga perioden från att en svensk ansökan har skickats in till att den har behandlats av Nato. 

Intensiva diskussioner

I Sverige och Finland pågår just nu intensiva diskussioner om ett framtida medlemskap i militäralliansen. Både Sverige och Finland förväntas ge besked om ett Natomedlemskap i veckan.

Sveriges regeringsparti Socialdemokraterna har sagt att ett Natobesked från S offentliggörs på söndag.

Närmar sig Nato

Tidigare under dagen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterat ett svenskt potentiellt framtida medlemskap i Nato.

Han konstaterade att Nordens gemensamma försvarsförmåga skulle förstärkas om Sverige och Finland blir en del av militäralliansen.

Starkare tillsammans

– Vi utnyttjar varandras styrkor och fördelar och kompletterar varandra fullt ut och dessutom genomför en operativ planering och då blir det effekten att vi blir starkare tillsammans. Det här är någonting som kan ske om vi väljer att gå med i Nato, sa Peter Hultqvist till SR Ekot.

På frågan om hur försvarsminister ser på sin position med tanke på att han tidigare var en stark motståndare till Nato svarade han: 

–  Självklart är jag en del av den här processen och jag har som försvarsminister att ta ansvar för en helhetssituation och jag är med i den här säkerhetspolitiska analysprocessen och jag är med i partiets process och jag tänker redogöra för mina slutsatser när vi är klara i partiet.

Foto: No 10 Downing Street

Text: Redaktionen