UPPGIFTER: Besked till Putin – avslutar militär operation

2023 07 13

Den omtalade Wagnergruppen tycks ge upp striderna i Ukraina.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har grupperingens legosoldater lämnat tillbaka massvis med vapen till landets militär, rapporterar Sky News.

– All materiel kommer att lämnas över till den ryska arméns reparationsavdelning för restaurering, framhåller departementet, som styrs av försvarsminister Sergej Sjojgu, på Telegram.

"Drar sig ur Ukraina"

Det handlar enligt Ryssland om stora mängder stridsvagnar, raketuppskjutare och luftförsvarssystem som nu återlämnas till Moskva.

Totalt rör det sig om drygt 2 000 utrustningsdelar, 2 500 ton ammunition och 20 000 skjutvapen.

– Återlämnandet verkar vara den mest tydliga signalen hittills på att Wagnerkrigare, ledare av Jevgenij Prigozjin, drar sig ur verksamheten i Ukraina.

"Mest konkreta tecknet"

Även internationella nyhetsbyrån Reuters rapporterar samma sak och drar liknande slutsatser, förutsatt att uppgifterna stämmer.

– Om det är äkta är överlämnandet det hittills mest konkreta tecknet på att Wagner, vars krigare har utkämpat några av de hårdaste och blodigaste striderna under Rysslands krig i Ukraina, avslutar sin militära operation där, skriver nyhetsbyrån.

"Här är ammunitionen"

Anton Gerashchenko, rådgivare åt Ukrainas inrikesministerium, har lagt upp en video på Twitter som påstås visa en del av de vapen som nu rapporteras lämnas tillbaka.

– Här är ammunitionen! framhåller han och vänder sig direkt till Putinregimens ministrar.

– Ryska försvarsdepartementet rapporterade att de tog över Wagnergruppens utrustning och ammunition, tillägger han.

Påstått möte

Uppgifterna kommer efter att Vladimir Putin gått ut med att han ska ha träffat Prigozjin efter det inställda myteriet då Wagnerledaren i juni beordrade sina trupper att röra sig mot Moskva.

Myndigheterna i Ryssland har därefter gjort allt för att tona ned hotet som Wagnergruppen kan tänkas utgöra.

Tror att Prigozjin är död

I USA misstänks att det möte som ska ha ägt rum mellan Putin och Prigozjin har varit iscensatt.

Det tror åtminstone den pensionerade generalen Robert Abrams, som även misstänker att Wagnerledaren i själva verket inte längre är i livet.

– Jag tror inte han är det. Och om han är det så sitter han i ett fängelse någonstans, säger han i en intervju med ABC News.

– Jag skulle bli förvånad om vi faktiskt får se några bevis på att Putin träffade Prigozjin.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen