UPPGIFTER: De förhindrar ryska förstärkningar

2022 03 23

Rysslands förluster i kriget i Ukraina uppges ha nått en kritisk nivå.

Flera ryska förband kan vara nära att falla samman på grund av de stora förlusterna, rapporterar Pentagon till New York Times. Pentagon uppskattar att fler än tio procent av den ryska invasionsstyrkan är borta.

Dessutom förhindras ryska förstärkningar från att ansluta till kriget.

Stoppat transporter

För närvarande finns det ingen järnvägstrafik mellan Ukraina och norra grannen Belarus. Ryssland har därmed inte någon möjlighet att skicka förstärkningar till sin utmattade invasionsstyrka i Ukraina.

Järnvägsarbetare från Belarus vägrar nämligen att transportera ryska trupper.

Lyd inte illegala order

– Jag har vädjat till tågpersonal och banarbetare i Belarus att inte lyda illegala order och att inte transportera ryska trupper i riktning mot Ukraina, säger Oleksandr Kamyshin, chef över det ukrainska järnvägsnätet, enligt Radio Free Europe.

Kamyshin uppger att han har fått gehör för sin vädjan.

– I dagsläget kan jag säga att det inte finns någon förbindelse mellan Ukraina och Belarus. Jag kan inte diskutera detaljer, men jag är väldigt tacksam för Belarus järnvägsarbetares insats.

Stor del av ryska förnödenheter

Sedan den ryska invasionen inleddes den 24 februari har en betydande del av den ryska militärens förnödenheter förts in i Ukraina via järnvägen från Belarus. Framförallt via järnvägen som går mellan staden Homel i Belarus och Ukrainas huvudstad Kyiv.

Uppmanar civila

Den 17 mars uppmanade Ukrainas presidents rådgivare Oleksiy Arestovych civila i konfliktområdena att utföra ett ”järnvägskrig” mot Ryssland genom att förstöra järnvägslinjer och särskild utrustning. Uppmaningen riktade sig främst mot områdena nära Krym, delar av södra och östra Ukraina, samt gränsen nära Belarus.

– Att bryta fiendens järnvägsförsörjning, vilket är det mest effektiva försörjningsmedlet, kan radikalt ändra situationen till vår fördel, sade Oleksiy Arestovych, enligt Radio Free Europe.

Taktiken har lyckats

Tack vare modiga banarbetare från Belarus och sabotage mot fiendens järnvägsförsörjning upplever Ryssland stora svårigheter, rapporterar ukrainska myndigheter. Källor i Storbritannien bekräftar Ukrainas bild av situationen.

– Vi tror att Ryssland använt en stor del av det tillgängliga materialet, inklusive vissa typer av vapen och vi har sett vissa rapporter om att enheter saknat förnödenheter av det ena eller andra sättet, säger en källa till The Guardian.

Offensiven står still

Källan konstaterar att den ryska offensiven har stannat av.

– Det stämmer överens med att offensiven stannat av. Misslyckanden i logistikkedjan är en av anledningarna till att de inte är så effektiva som de hoppats på.

Arkivfoto: V. Talashuk

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen