UPPGIFTER: Bakslag för Sverige

2023 07 12

Sverige kan vara en fullvärdig medlem av Nato om några veckor.

Det framhöll utrikesminister Tobias Billström (M) under gårdagen.

Ministern konstaterade att han hyser stora förhoppningar om att Sveriges Natoansökan ratificeras av både Turkiet och Ungern i närtid.

– Det turkiska parlamentet har en session som löper fram till den 27 juli. Och det ungerska parlamentet har via sin regering gjort klart att man inte tänker vara sist med att ratificera. Lägger man de här två bredvid varandra får man ju en tidsutdräkt som borde handla om de veckorna som ligger framför oss, sa Billström till DN.

Uppgifter: Kan dröja länge

Men Sverige kan få vänta betydligt längre än så.

Turkiet har förvisso lovat att man kommer att godkänna Sveriges ansökan, men landet har inte klargjort när en ratificering kommer att ske.

Enligt den regimtrogna turkiska tidningen Yeni Safak kommer det att dröja till oktober.

På onsdagen skriver tidningen att det turkiska parlamentet kommer att ta sommarledigt i helgen och inte återuppta allt arbete förrän i oktober.

Det innebär att Sverige kommer att behöva vänta i över två månader på att få sin ansökan ratificerad av Turkiet.

– Sverige får tid att fullfölja sin hemläxa, uppger Yeni Safak.

Tidningen skriver att Turkiet förväntar sig att Sverige ska agera hårdare mot den terrorstämplade organisationen PKK under tidsperioden.

Löften från USA och EU

Vidare framhåller Yeni Safak att Turkiet även förväntar sig att USA och EU kommer att uppfylla sina löften till landet de kommande månaderna.

Om kraven inte uppfylls kan inte Sverige förvänta sig att det turkiska parlamentet godkänner den svenska Natoansökan, rapporterar den regimtrogna tidningen.

Uppgifter: Ungern nära beslut

Tidigare under onsdagen kom rapporter om att Ungerns regering planerar att diskutera Sveriges Natoansökan i veckan.

Ungern har framhållit att man kommer att ratificera den svenska ansökan före Turkiet. Landet vill inte vara sist på bollen, men inväntar ett definitivt turkiskt besked.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen