JUST NU: Bakslag för Ryssland i nya offensiven

2022 04 25

Det förväntade ryska genombrottet efter Vladimir Putins nya order i östra Ukraina uppges ha uteblivit.

Återigen kommer Storbritanniens försvarsministerium med en ny färsk lägesrapport i Ukraina.

De senaste uppgifterna från myndigheten gör gällande att Ryssland stöter på flera motgångar i samband med att man koncentrerat sig på de östra delarna av landet.

Inga genombrott

– Ryssland har haft mindre framgångar i en del områden sedan man bytte fokus till att fullt ut ockupera Donbas. Utan tillräckliga logistiska och stridsstödjande möjligheter på plats har Ryssland ännu inte uppnått ett betydande genombrott, meddelar Storbritanniens försvarsministerium på Twitter.

Bakslag efter ny order

Bakgrunden till bakslaget uppges vara det taktikskifte som Putin beordrade i Mariupol i torsdags, då presidenten tog beslutet att belägra stadens stålverk snarare än att attackera det.

– Det här är ett fall när vi måste tänka. Vi måste alltid tänka, speciellt i det här fallet. Det finns inget behov av att klättra in i dessa katakomber och krypa under jorden genom dessa industriella faciliteter, sade Putin då.

Soldaterna är fast

Nu uppger Storbritanniens försvarsministerium att belägringen har inneburit att de ryska soldaterna fastnat i Mariupol och uppnått ett dödläge.

– Rysslands beslut att belägra istället för att attackera Mariupols Azovstal-stålverk innebär att många ryska enheter förblir fast i staden och inte kan omplaceras. Ukrainas försvar av Mariupol har också utmattat många ryska enheter och minskat deras stridseffektivitet.

Olägliga nyheter för Ryssland

Nyheterna kommer olägligt för Rysslands president Vladimir Putin som planerar en segerparad i just Mariupol redan om två veckor, den 9 maj. 

Den ryska armén uppges fått order om att de drygt 2 000 ukrainska försvararna i staden, som är instängda på stålverket Azovstal, måste rensas ut före det viktiga datumet.

Uppges dölja omfattningen

Storbritanniens försvar avslutar sin rapport med att informera om att Rysslands försvarsministerium uppges ha föreslagit att de kompensationsbetalningar som ska betalas ut till ryska familjer som förlorat anhöriga i kriget ska kontrolleras av militärer snarare än civila tjänstemän.

Myndigheten hävdar att det sannolikt rör sig om ytterligare ett försök från Putinregimen att dölja den verkliga omfattningen av hur många ryska soldater som har stupat sedan invasionen av Ukraina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen