UPPGIFTER: Bakslag för nya regeringen

2022 10 12

Klockan 11 idag på onsdagen var det tänkt att Ulf Kristersson (M) skulle lämna besked om regeringsbildning till talmannen.

Men så ser inte ut att bli fallet, uppger källor till Svenska Dagbladet.

– Enligt uppgifter på morgonen till SvD kommer förhandlingarna om en ny regering inte att vara klara till klockan 11 när Ulf Kristersson möter talmannen, rapporterar tidningen.

Bråk mellan SD och L

Flera av Moderaternas förhandlare samlades på partiets riksdagskansli under morgonen.

Även Kristdemokraternas stabschef Tobias Karlström och Liberalernas partisekreterare Maria Nilsson fanns på plats vid halv nio, rapporterar SvD.

Tidningens uppgifter på onsdagsmorgonen samstämmer med Göteborgs-Postens källor, som under gårdagskvällen rapporterade att högerpartiernas regeringsförhandlingar fortfarande inte är i mål.

Enligt GP är det främst bråken mellan SD och L som har gjort att förhandlingarna har kärvat.

Om Jimmie Åkesson (SD) ska acceptera en regeringen där L ingår – men inte SD – uppges han att kräva stora politiska eftergifter. 

"Ska till ett mirakel"

Även Dagens Nyheter uppger att Ulf Kristersson (M) lär behöva be om mer tid hos talmannen idag.

–Det ska till ett smått mirakel, uppger en källa till tidningen om möjligheterna att nå en överenskommelse före klockan 11 idag.

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, vill på morgonen inte avslöja om något besked kommer idag.

– Jag vill inte föregripa detta. Jag vill ta det ända in i kaklet, säger han till DN.

L: "Kommer att ingå"

Liberalerna är dock säkra på sin sak – de kommer att ingå i regeringen.

– Det är vår bestämda utgångspunkt och vi är övertygade om att vi kommer att göra det, sade Mats Persson, partiets gruppledare i riksdagen, till SVT på tisdagen.

Han tillade:

– Väljarna har varit väldigt tydliga med att L ska ingå i en liberal, borgerlig regering och jag är helt säker på att vi kommer att göra det.

Åkesson och Pehrson i personliga möten

Uppgifter till Dagens Nyheter i måndags gjorde gällande att Jimmie Åkesson ska ha träffat Liberalernas partiledare för flera privata möten.

Parterna ska ha diskuterat ministerposterna i en kommande högerregering.

Enligt tidningens uppgifter har samtalen också handlat om hur mycket sakpolitik som SD ska få igenom för att gå med på att släppa in  L i en regering.

– Knäckfrågan är om Liberalerna ska få några ministerposter eller ej.  För SD handlar det i så fall om hur mycket sakpolitik man kan få i utbyte mot att släppa fram L och själva bli kvar utanför regeringen, rapporterar DN med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen