UPPGIFTER: Avlyssningar avslöjar ryska erkännandet

2022 04 07

Tysk underrättelsetjänst uppges ha fångat upp radiomeddelande där den ryska militären erkänner att man dödat civila i Butja. 

Enligt uppgifter ska underrättelsetjänsten BND ha tagit del av ljudinspelningar som vittnar om fasansfullt dödande av civila, rapporterar Reuters och hänvisar till ett avslöjande från tyska Der Spiegel.

Oskyldiga människor

I ljudupptagningarna påstås ryska soldater samtala där de beskriver och diskuterar hur de dödar oskyldiga människor. Uppgifterna ska ha nått det tyska parlamentet på anonym väg under gårdagen.

Dödad cyklist

Innehållet i ljudupptagningarna tycks samstämma med kända dödsfall som har nått allmänheten.

Bland annat uppges i ett meddelande en soldat berätta om hur han skjuter en person på en cykel.

Just en död kropp fotograferades när den låg bredvid en cykel i Kyivs förorter.

Få uttalanden

Talespersoner från tyska regeringen har inte velat uttala sig om rapporten, men en källa från BND, som ska ha blivit informerad om informationen, säger följande till Washington Post:

– De rapporterade grymheterna har påverkat medlemmarna i respektive kommitté där det har rapporteras väldigt flitigt.

Hög trovärdighet

En annan person uppger för tidningen att byrån har högt förtroende för fyndens trovärdighet, även om det är oklart hur radiokommunikationen beslagtagits.

Fler inspelningar

Enligt Der Spiegel ska det finnas ytterligare ljudinspelningar, men vars ursprung är än mer oklart, men som antyder att liknande brott har begåtts även på andra ställen i Butja. 

Tyska underrättelsetjänsten uppges jobba intensivt med att koppla uppgifter från ljudinspelningar till satellitbilder och filmklipp för att skapa ytterligare bevisföring som knyter ryska trupper till massmorden i Ukraina.

Ökända gruppen inblandad

En av källorna som Washington Post hänvisar till nämner även att den ökända paramilitära Wagnergruppen har varit inblandad i attacker mot civila. Enligt källan har legosoldaterna attackerat civila medan ryska styrkor patrullerat staden.

Foto: MFA of Ukraine

Text: Redaktionen