UPPGIFTER: Avancerat militärsystem ska testas i Ukraina

2023 04 21

Israel skickar första militärutrustningen till Ukraina sedan kriget började.

Ukraina får avancerade missilvarnare av Israel.

Den nya militärutrustningen kommer till Ukraina först i maj och ska vara fullt operativ i hela landet till sommaren, uppger israeliska nyhetskanalen Walla samt Sky News.

Missilvarnarna är utformade för Ukraina och kommer vara anslutna till landets radarsystem. Det innebär att Ukraina snabbare kommer kunna upptäcka missiler, samt varna befolkningen genom notiser i mobilen och krigslarm i städerna.

Första militärutrustningen

Militärutrustningen blir i så fall den första som Israel skickar till Ukraina sedan invasionen bröt ut. Hittills har Israel skickat humanitärt bistånd.

Under senaste månaderna har israeliska och ukrainska representanter träffats i Polen för att diskutera hur missilsystemet ska fungera. Enligt Walla ska de ha diskuterat landets storlek, antal missiler samt antalet drönarattacker Ryssland gjort.

– Israel har lovat oss att sicka varningssystem för drönare och missiler, sa Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov under en pressträff i februari.

Tidigare press på Israel

Israel är inte medlem i Nato men har ett nära samarbete med militäralliansen. Därför har bland annat USA pressat Israel till att skicka militär utrustning.

– Israel ska se över möjligheten att skicka sitt anti-missilsystem till Ukraina. Men, vårt beslut måste vara i Israels bästa intresse och hjälpen till Ukraina ges nog bäst i andra områden, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till franska LCI i början av året.

Patriot har anlänt

I januari bad Biden administrationen Israel att skicka MIM-23 HAWK som är ett amerikanskt luftvärnsrobotsystem som Israel köpte på 60- och 70-talet.

I dag används sällan MIM-23 HAWK av amerikanska armén, utan i stället är andra system som det så kallade Patriotsystemet mycket vanligare. Något som Ukraina dessutom har bett om, och som nyligen rapporterades ha kommit på plats.

– I dag blir vår vackra ukrainska himmel säkrare, kommenterade försvarsminister Oleksii Reznikov ankomsten.

Foto: Y. Milohrodskyi

Text: Redaktionen