UPPGIFTER: Avancerat militärsystem ska testas i Ukraina

2023 04 21

Israel skickar första militärutrustningen till Ukraina sedan kriget började.

Ukraina får avancerade missilvarnare av Israel.

Den nya militärutrustningen kommer till Ukraina först i maj och ska vara fullt operativ i hela landet till sommaren, uppger israeliska nyhetskanalen Walla samt Sky News.

Missilvarnarna är utformade för Ukraina och kommer vara anslutna till landets radarsystem. Det innebär att Ukraina snabbare kommer kunna upptäcka missiler, samt varna befolkningen genom notiser i mobilen och krigslarm i städerna.

Första militärutrustningen

Militärutrustningen blir i så fall den första som Israel skickar till Ukraina sedan invasionen bröt ut. Hittills har Israel skickat humanitärt bistånd.

Under senaste månaderna har israeliska och ukrainska representanter träffats i Polen för att diskutera hur missilsystemet ska fungera. Enligt Walla ska de ha diskuterat landets storlek, antal missiler samt antalet drönarattacker Ryssland gjort.

– Israel har lovat oss att sicka varningssystem för drönare och missiler, sa Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov under en pressträff i februari.

Tidigare press på Israel

Israel är inte medlem i Nato men har ett nära samarbete med militäralliansen. Därför har bland annat USA pressat Israel till att skicka militär utrustning.

– Israel ska se över möjligheten att skicka sitt anti-missilsystem till Ukraina. Men, vårt beslut måste vara i Israels bästa intresse och hjälpen till Ukraina ges nog bäst i andra områden, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till franska LCI i början av året.

Patriot har anlänt

I januari bad Biden administrationen Israel att skicka MIM-23 HAWK som är ett amerikanskt luftvärnsrobotsystem som Israel köpte på 60- och 70-talet.

I dag används sällan MIM-23 HAWK av amerikanska armén, utan i stället är andra system som det så kallade Patriotsystemet mycket vanligare. Något som Ukraina dessutom har bett om, och som nyligen rapporterades ha kommit på plats.

– I dag blir vår vackra ukrainska himmel säkrare, kommenterade försvarsminister Oleksii Reznikov ankomsten.

Foto: Y. Milohrodskyi

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Elgiganten bekräftar – oväntad vändning om mobiltelefoner

2024 06 18

Elgiganten visar ny statistik som pekar på en oväntad uppgång hos svenskarna.

Och det är mobiltelefoner som berörs.

Under den senaste tiden har det varnats för sociala medier från såväl politiskt håll som från olika experter och myndigheter.

Samtidigt bekräftar nu Elgiganten ett oväntat besked, nämligen att de så kallade “dumtelefonerna” kan vara på väg att göra en comeback.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Tydlig ökning

Enligt Elgiganten så har försäljningen av “dumtelefoner” utan internet tripplats under 2023 jämfört med året innan.

Svenskarna tycks i större utsträckning överväga att överge sin smarttelefon.

– Jag vill väl inte egentligen, men jag sitter i flera timmar och scrollar och scrollar. Då mår jag dåligt och tänker på hur länge jag legat där när jag behöver städa och dammsuga och så vidare, säger Jennifer Fagerström som P4 Göteborg har pratat med.

Tar bort appar

Andra, som inte riktigt har tagit steget att byta ut sin smarttelefon mot en dummare motsvarighet, väljer att ta bort vissa appar för att minska på skärmtiden.

– Jag har börjat läsa lite böcker istället. Jag kände att det tog mycket av min dagliga tid att sitta och scrolla hela tiden, säger en annan person som P4 Göteborg pratat med.

Inte bara i Sverige

Det är inte bara i Sverige som en vändning verkar kunna skönjas gällande mobiltelefonerna.

Även i Storbritannien har en liknande utveckling skett, rapporterar BBC.

– Mina vänners användning är som fyra till fem timmar tror jag, och det är hur mycket min brukade vara innan jag fick det här, säger en person som skaffat en “dumtelefon” till BBC.

– Nu använder jag den 20 minuter om dagen, vilket är riktigt bra eftersom jag bara använder den till det jag behöver den till.

Köper fliptelefoner

Några av de personer som BBC har pratat med uppger att de köper gamla klassiska “fliptelefoner” från Nokia.

– Det hjälpte mig att kalibrera om mina egna vanor, jag har mycket mer kvalitetstid med min son, säger en kvinna som köpt en “dumtelefon” till både sig själv och sin son.

– Det är som om vi överlämnar världen, som att försöka lista ut hur man navigerar det.

Foto: Elgiganten

Text: Redaktionen