UPPGIFTER: Ännu en bromskloss i Sveriges Natoansökan

2022 11 03

Sverige kan glömma att bli medlemmar i Nato under 2022.

Det hävdar källor till Bloomberg, som uppger att den turkiska regeringen placerar ännu en bromskloss i den svenska processen att bli fullvärdig medlem i militäralliansen.

Landet kommer nämligen att förhala beslutet och inte rösta om att acceptera ett svenskt medlemskap förrän sommaren nästa år.

Fullspäckat schema

Enligt Bloomberg är det osannolikt att Turkiet fattar beslut om Sveriges ansökan före nyår. Även chanserna för att det skulle ske före det turkiska valet nästa år är mycket små, enligt tjänstemän som tidningen talat med.

Turkiets motivering uppges vara att Sverige inte har gjort tillräckligt för att möta de turkiska kraven, samtidigt som parlamentets schema är fullspäckat resten av året.

"Inget nonsens"

Den svenska regeringen har poängterat att man har för avsikt att följa samtliga överenskommelser i det avtal Sverige slutit med Turkiet.

– Det kommer inte att förekomma något nonsens från den svenska regeringen om PKK, uttryckte utrikesminister Tobias Billström (M) i en intervju med nyhetsbyrån AP, enligt Expressen.

Även Turkiet har meddelat att man är optimistiska om att hitta en lösning.

– Vi visste att den avgående regeringen inte kunde göra mycket. Den nya regeringen är bestämd. Och den nya statsministern kommer att besöka vårt land nästa vecka, säger den turkiske utrikesministern Melvüt Çavuşoğlu på en presskonferens.

Lägger bollen hos Sverige

Turkiets Sverigeambassadör Yönet Can Tezel talade igår med SVT och uttryckte Sverige måste lämna ut de personer som Turkiet begär innan man kommer att släppa igenom en svensk ansökan.

– Sverige måste lämna ut personer baserat på de bevis som ges, sade han i programmet “30 minuter”.

– Folk frågar mig: när kommer Turkiet att godkänna detta? Frågan är snarare – när kommer Sverige att uppfylla kraven? De är väldigt tydliga och kan inte tolkas på så många olika sätt.

Ser fram emot möte

Natochefen Jens Stoltenberg har redan rest till Turkiet för att sätta press på landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Mötet mellan Kristersson och Erdoğan ska ske på tisdag. Redan förra veckan talade de båda ledarna med varandra på telefon.

– Ser fram emot att besöka Ankara snart, framhöll statsministern därefter på Twitter och beskrev sitt samtal som “konstruktivt”.

Text: Redaktionen