UPPGIFTER: Ännu en bromskloss i Sveriges Natoansökan

2022 11 03

Sverige kan glömma att bli medlemmar i Nato under 2022.

Det hävdar källor till Bloomberg, som uppger att den turkiska regeringen placerar ännu en bromskloss i den svenska processen att bli fullvärdig medlem i militäralliansen.

Landet kommer nämligen att förhala beslutet och inte rösta om att acceptera ett svenskt medlemskap förrän sommaren nästa år.

Fullspäckat schema

Enligt Bloomberg är det osannolikt att Turkiet fattar beslut om Sveriges ansökan före nyår. Även chanserna för att det skulle ske före det turkiska valet nästa år är mycket små, enligt tjänstemän som tidningen talat med.

Turkiets motivering uppges vara att Sverige inte har gjort tillräckligt för att möta de turkiska kraven, samtidigt som parlamentets schema är fullspäckat resten av året.

"Inget nonsens"

Den svenska regeringen har poängterat att man har för avsikt att följa samtliga överenskommelser i det avtal Sverige slutit med Turkiet.

– Det kommer inte att förekomma något nonsens från den svenska regeringen om PKK, uttryckte utrikesminister Tobias Billström (M) i en intervju med nyhetsbyrån AP, enligt Expressen.

Även Turkiet har meddelat att man är optimistiska om att hitta en lösning.

– Vi visste att den avgående regeringen inte kunde göra mycket. Den nya regeringen är bestämd. Och den nya statsministern kommer att besöka vårt land nästa vecka, säger den turkiske utrikesministern Melvüt Çavuşoğlu på en presskonferens.

Lägger bollen hos Sverige

Turkiets Sverigeambassadör Yönet Can Tezel talade igår med SVT och uttryckte Sverige måste lämna ut de personer som Turkiet begär innan man kommer att släppa igenom en svensk ansökan.

– Sverige måste lämna ut personer baserat på de bevis som ges, sade han i programmet “30 minuter”.

– Folk frågar mig: när kommer Turkiet att godkänna detta? Frågan är snarare – när kommer Sverige att uppfylla kraven? De är väldigt tydliga och kan inte tolkas på så många olika sätt.

Ser fram emot möte

Natochefen Jens Stoltenberg har redan rest till Turkiet för att sätta press på landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Mötet mellan Kristersson och Erdoğan ska ske på tisdag. Redan förra veckan talade de båda ledarna med varandra på telefon.

– Ser fram emot att besöka Ankara snart, framhöll statsministern därefter på Twitter och beskrev sitt samtal som “konstruktivt”.

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen