UPPGIFTER: Amerikansk rädsla för Putins nya rekryter

2022 11 01

Ryssland uppges försöka rekrytera tusentals före detta afghanska elitsoldater till slagfältet i Ukraina. 

Soldaterna befinner sig i just nu i Iran, men fruktar att tvingas återvända till sitt hemland som numera kontrolleras av Talibanerna, rapporterar The Guardian.

Tre tidigare generaler för elitstyrkorna bekräftar att den ryska ökända militärgruppen Wagner har kontaktat soldaterna.

Enligt generalerna erbjuder Moskva en månadslön på 1 500 dollar. Många av soldaterna uppges överväga att tacka ja till erbjudandet, då de fruktar att utvisas till Afghanistan. I hemlandet väntar en säker död under talibanstyret.

– De vill inte slåss, men de har inget val, säger Abdul Raof Arghandiwal, en av ex-generalerna, enligt The Guardian.

Amerikansk fruktan

Under tiden i Afghanistan tränades elitsoldaterna av amerikansk militär. Tanken var att soldaterna skulle lämna landet i samband med USA:s drastiska tillbakadragande. Men planen misslyckades.

– Vi fick inte ut de här individerna som vi lovade, bekräftar Michael Mulroy, en pensionerad CIA-officer som tjänstgjorde i Afghanistan, enligt The Guardian.

Han befarar att soldaterna kan hysa agg mot USA och dess allierade efter det amerikanska misslyckandet i Afghanistan.

– De skulle kunna ansluta sig till fiender till USA för att överleva eller för att de känner en ilska mot sin tidigare allierade.

Vill inte se dem i Ukraina

Michael Mulroy betonar att de afghanska elitsoldaterna är mycket skickliga och våldsamma. Den tidigare CIA-officeren vill inte se dem i Putins armé.

– Jag skulle helt ärligt inte vilja se dem på något slagfält, men framför allt inte stridande mot ukrainarna, säger han enligt den brittiska tidningen.

Ingen kommentar

Rysslands försvarsdepartement har inte kommenterat uppgifterna.

Wagnergruppens grundare  Yevgeny Prigozhin har däremot dementerat uppgifterna.

I ett uttalande kallar han påståendet för ”galet nonsens”.

Det amerikanska försvarsdepartementet har inte heller kommenterat uppgifterna. En högt uppsatt tjänsteman understryker dock att uppgifterna mycket väl kan stämma med tanke på att Wagnergruppen  tidigare försökt rekrytera soldater från andra länder, rapporterar The Guardian.

Foto: A. Jawfox resp President of Russia Office

Text: Redaktionen